Bjärnum

F.v. John Sundgren, Chris Barton, Jonathan Sandén och startkablarna. Faksimil Facebook/Polisen

Inrikes

Gäng kidnappade 15-åring och torterade med startkablar – inte grovt enligt tingsrätten

Publicerad 9/12/2019
Annons

Tre män i 20-årsåldern torterade en 15-åring i Skåne efter att denne avslöjat att en av männen stulit en katalysator från en bil. Gänget kidnappade pojken och utsatte honom sedan för tortyr med bland annat startkablar och batong. När Hässleholms tingsrätt dömer männen anser de att gärningen ”inte når upp till gränsen för grovt brott” och alla tre slipper fängelse.

Det var den 7 mars i år som gärningsmännen – 18-årige John Sundgren, 19-årige Jonathan Sandén och 18-årige Chris Barton – tvingade på pojken en ögonbindel i Bjärnum i Hässleholms kommun. Därefter fördes 15-åringen bort mot sin vilja till ett ödsligt skogsområde.

LÄS ÄVEN: Gäng tortyrrånade tonåring på Rolex: ”Sågade och skar mig i hälsenan”

På plats i skogsområdet utförde gänget sedan en långdragen tortyr mot pojken genom att bland annat slå honom med en teleskopbatong, fimpa en cigarett på hans hand. Man kopplade startkablar på hans bröst och startade sedan den tillkopplade bilen, släppte en sten på hans fot och sparkade honom mellan benen. I samband med misshandeln har pojken fått höra från gänget att han ska dö.


Pojken: ”Bad mig även gräva min egen grav”
Nedan följer ett utdrag från polisförhöret med pojken som berättar att det hela började med att en bekant ville möta upp honom. Det visade sig vara en fälla:

”Jag hade åkt till Hässleholm, var där 40-50 min, han skickade då till mig, och ber mig komma till Bjärnum, han vill snacka. Jag undrar varför? Det var om vilka som hållit på med mig, Jonte och det gänget. Han tyckte de sjuka, så tog tåget hem till Bjärnum. Tåget 16.57, det gick då.

Kommer hem, möter honom på stationen, vi går mot ankdammen, klockan var då ca 17.10. Kommer fram, då kliver Jonte, Chris och John fram ur en buske. Det första Chris säger, är att jag ska ge han min mobil, jag gör det. sen ska vi ta en åktur, jag har inget val, går mot bilen, blir inputtad i baksätet. Blir påsatt en ögonbindel, utkörd i skogen.

Där ute i skogen blir jag av bindeln, någon som säger ”här kan du skrika hur mycket du vill, ingen som hör ändå, finns bara sommarstugor”. Minns inte sen i vilken ordning. Bara det som hände. Har tappat det, men kommit på fler saker.

Minns i alla fall att de satte startkablar på mig, kopplade till bilen, slog mig med batong. Fimpade på mig, fimpade i bakhuvudet. De slår till mig, i ansiktet. Trycker ner mig på marken och knäar mig i huvudet. Därefter blir jag slagen 3 ggr av batong, två i huvudet, en på axeln. Jag blev sparkad mellan benen 3 ggr, jag blev slagen med batong mellan benen. De tvingade mig ta av skor och strumpor, för att de skulle släppa en sten över min högra fot. Sen kortsluter de startkablar vid hjärtat, fortfarande brännmärke kvar. De slog även på mitt gips.

Hotade med att de skulle dränka mig. Bad mig även gräva min egen grav. Hotade att de skulle döda mig inför mamma om jag polisanmälde eller sade detta till någon.

Sen sade Jonathan att det är han som äger mig, om han sade att ”jag skulle suga, skulle jag fråga, hur många?”, och om jag skulle ta livet av mig, skulle jag fråga ” när, var och hur”.

Fick på mig ögonbindeln igen, allt blev svart, minns bara rösterna, slagen, smärtan. På med ögonbindel.

Chris frågar om jag har pengar på mitt kort, bara för jag hade 20 kr sket han i det, hade jag haft mer hade han tagit det.

Sen minns jag att jag fick ögonbindel, tryckte in mig i bilen. Vid Möllerödssjön, släppte mig där. Jag frågade efter mina glasögon, ”de kan du leta efter, de ligger nog i väggropen, du behöver nog limma dem”. De hade kastat ut dem i farten.

När jag blir avsläppt vid sjön, säger de åt mig att stå i 5 min och titta rakt ner i marken innan jag får röra mig.

Polis: Förstår att det varit fruktansvärt?

Ja, och det kändes värre igår, ont runt hjärtat, fick konstaterad hjärnskakning igår på sjukhuset.

Polis: Om vi börjar med Jonathan, vem är han?

Jonathan Sandén.

Polis: Varför gör han såhär mot dig?

För att jag erkände, för jag var rädd för mig själv, lite saker, det är redan utrett. Men ändå ska de fortsätta.

Polis: Vad handlade det om?

En katalysator.

Polis: Vad hände med den?

Den sålde han.

Polis: Jonathan?

Ja.

Polis: Varför vill han dig illa p.g.a. detta?

För jag sagt detta till bilägaren, jag var med när han tog den.

Polis: När var detta?

November, december 2018.

Polis: Vad kan ha utlöst att det hände nu?

För att det kom upp ett par däck, jag blev anklagad för att ha punkterat Jontes tjejs däck, men det finns folk som såg att jag inte gjorde det, jag körde bara förbi.

Polis: Det ska ha hänt nu i närtid?

Ja, för att jag nekat till det, då drog de upp allt gammalt, katalysatorn, men det har jag betalt nu, det är löst. Därför tror de jag har gjort det på hans tjejs bil. Jag har även fått betala katalysatorn och bildäcken på hans tjejs bil, fast jag inte punkterat dem.”

Skador
I förundersökningsprotokollet finns flera bilder som dokumenterar skadorna. Nedan visar pojken hur han är rödfärgad vid vänstersidan av bröstet och strax ovanför naveln efter att männen kopplat på strömförande startkablar.

Nedan håller pojken upp handen och visar hur männen brände honom med en cigarett.

Pojkens hårbotten är rödfärgad efter batongslag som resulterade i hjärnskakning.


Männen erkänner
I polisförhören är gärningsmännen fåordiga. De försvarar sig bland annat med att det var skoj. Sundgren och Barton erkänner att de har misshandlat pojken men förnekar olaga frihetsberövande och övergrepp i rättssak. Sandén erkänner övergrepp i rättssak men förnekar olaga frihetsberövande och grov misshandel.

Tingsrättsdomen
Åklagare Helena Fredriksson ville se att männen dömdes för grov misshandel, övergrepp i rättssak och olaga frihetsberövande. Men det är inte ett synsätt som Hässleholms tingsrätt delar. I tingsrättsdomen går det att läsa följande motivering:

När tingsrätten dömer männen tar man hänsyn till vad man kallar deras låga ålder. De är sedan tidigare ostraffade och klarar sig med ungdomstjänst och skyddstillsyn.

John Sundgren ska nu dömas för olaga frihetsberövande och misshandel av normalgraden. Av yttrande från socialtjänsten i Hässleholm framgår att John Sundgren inte kan anses ha ett särskilt vårdbehov. Det saknas därmed förutsättningar att döma honom till ungdomsvård. Han har i yttrandet bedömts lämplig att utföra ungdomstjänst vilket han också har ställt sig positiv till.

Tingsrätten finner att brottslighetens samlade straffvärde uppgår till fängelse ett år och fyra månader. Med beaktande av den så kallade ungdomsreduktionen finner tingsrätten att straffmätningsvärdet uppgår till fem månaders fängelse. Med ett sådant straffvärde är det, trots att artvärdet är högt, möjligt att bestämma påföljden till ungdomstjänst. Eftersom John Sundgren inte har fyllt 18 år så krävs dessutom synnerliga skäl för att döma honom till fängelse. Mot denna bakgrund anser tingsrätten att påföljden ska bestämmas till ungdomstjänst 140 timmar.

Jonathan Sandén ska nu dömas för misshandel, olaga frihetsberövande och övergrepp i rättssak. Jonathan Sandén är idag 19 år och han var 18 år vid gärningstillfället. Av yttrande från frivården i Kristianstad framgår att Jonathan Sandén haft ett visst prokriminellt umgänge men han förefaller leva under ordnade sociala förhållanden. Enligt frivården föreligger inte ett övervakningsbehov och Jonathan Sandén bedöms lämplig att utföra samhällstjänst. Vid förhandlingen har Jonathan Sandén uppgett att han ställer sig positiv till det stöd och den hjälp som en skyddstillsyn skulle medföra samt att han är villig att utföra samhällstjänst.

Tingsrätten finner att brottslighetens samlade straffvärde uppgår till fängelse ett år och sex månader. Med hänsyn tagen till Jonathan Sandén ålder uppgår straffmätningsvärdet till fängelse nio månader. Tingsrätten anser att det föreligger ett övervakarbehov och att en skyddstillsyn är den påföljden som bäst kan antas bidra till att Jonathan Sandén avhåller sig från fortsatt brottslighet. Tingsrätten bestämmer därför påföljden till skyddstillsyn med samhällstjänst. Antalet timmar ska bestämmas till 200 och alternativstraffet till fängelse nio månader.

Chris Barton ska nu dömas för misshandel och olaga frihetsberövande. Av yttrande från frivården framgår att det föreligger ett övervakningsbehov samt att han är lämplig för samhällstjänst.

Tingsrätten finner att brottslighetens samlade straffvärde uppgår till fängelse ett år och fyra månader. Med hänsyn tagen till Chris Barton ålder uppgår straffmätningsvärdet till fängelse åtta månader. Tingsrätten anser att det föreligger ett övervakningsbehov och att en skyddstillsyn är den påföljd som bäst kan antas bidra till att Chris Barton avhåller sig från fortsatt brottslighet. Tingsrätten bestämmer därför påföljden till skyddstillsyn med samhällstjänst. Antalet timmar ska bestämmas till åtta månader och alternativstraffet till fängelse åtta månader.

Hela domen kan laddas ned och läsas på följande länk: Hässleholms TR B 283-19 Dom 2019-08-30

LÄS ÄVEN: Barnbarn och kriminella häktade efter tortyrrånet av 83-årige Ivar

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons