Maskerade svartklädda män
Inrikes

Gäng sätter skräck i stormarknad – säkerhetsvakter sätts in

Publicerad 9/23/2019
Annons

På Willys i Märsta centrum får personalen utstå hot och våld av bland annat ett beväpnat och maskerat gäng. Man går in och äter ur salladsbaren och brödavdelningen. Situationen har blivit så pass illa att butiken tvingats sätta in säkerhetsvakter.

2017 tillträdde Anna Nyberg som ny butikschef för Willys i Märsta. Nu beskriver hon arbetsmiljön för personalen, som utrustats med personlarm, som ohållbar och man har anlitat ett säkerhetsbolag.

Hon har bevittnat hur maskerade och beväpnade gäng rusat in i butiken och tagit för sig och stulit bland annat kött till ett värde av flera tusen kronor.

– Vissa har gått in i butiken med ”soft guns” i byxlinningen, men vi vet ju inte vad det är för vapen. Det är mycket stök. Folk kommer in och äter helt obehindrat ur salladsbaren och från brödavdelningen.

Personal har fått höra att man väntar på dem utanför, vilket lett till att ingen längre får lämna butiken ensam på sena kvällar.

På Sigtuna kommun bekräftar näringslivschef Mathias Forsberg att man har problem med ”ungdomsgäng som hänger i centrum” men även mer strukturella problem som stölder av diesel och lastbilar i Rosersberg.

Sedan vakterna sattes in ska situationen på Willys ha förbättrats.

– Det har lugnat ned sig avsevärt. Vi har arbetsro nu och en helt annan arbetsmiljö. Jag är stolt över Willys säkerhetsarbete och att både kunder och medarbetare känner sig trygga i butiken.

Hot och våld vanligt i svenska butiker
I en undersökning som Svensk Handel genomförde förra året svarade var tredje butik att de den senaste veckan blivit utsatta för stöld eller snatteri och i var tredje butik hade personalen även utsatts för hot och våld den senaste månaden.

LÄS MER: Ny rapport: var tredje butik i Sverige utsatt för hot och våld

Samtidigt anmäler allt färre då man upplever att polisen ändå inte gör något.

Kostar som hela polisbudgeten
I januari 2018 vädjade Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, till justitieminister Morgan Johansson (S) om att ta problemen på allvar. Man konstaterade då också att kostnaderna för stölder, kameraövervakning, väktare, system för att hantera kontanter och sjukskrivningar av personal till följd av att de utsatts för brott m m årligen kostar omkring 22 miljarder kronor.

LÄS MER: Hot och stölder kostar svensk handel lika mycket som polisbudgeten

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1032Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons