I tisdags rapporterade Samnytt om ett storbråk mellan utomvästliga invandrargäng på en skola i Katrineholm som ägt rum dagen innan. Den lilla järnvägsknuten med 6 000 år gamla svenska anor har de senaste decennierna genomgått en omvälvande demografisk förändring.

Motivet bakom måndagens storbråk på Lindengymnasiet i Katrineholm uppges vara en konflikt mellan två gäng med afrikanskt ursprung, varav ett består av elever på skolan och det andra med bas på annat håll i staden.

Den lilla lugna och idylliska staden, känd för sin funktion som järnvägsknut för Västra och Östra stambanan har varit befolkad av nordbor i 6 000 år. Men på kort tid har detta nu förändrats. Idag är var tredje invånare född utomlands och var tionde i ett MEA-land.

LÄS MER: VIDEO: Gängbråk på skola – polisen ingrep med batong

Stor invandring från Mellanöstern och Afrika

Tidningen Folkungen har gjort en sammanställning av Katrineholms nuvarande demografiska sammansättning. Av stadens cirka 35 000 invånare är 3 890 födda i Afrika eller Mellanöstern.

6724 personer är utlandsfödda och ytterligare 2442 är födda av två utlandsfödda föräldrar. Det utgör sammantaget cirka 27 procent av stadens befolkning.

För gymnasieåldersgruppen 16-18 år är siffran ännu högre. Här har hela 34 procent utländsk bakgrund. Fler än var tredje elev på gymnasiet i Katrineholm har annan bakgrund än svensk.

Nedbrutet på nationaliteter intar flera MEA-länder en framskjuten plats. 1025 är födda i Somalia, 986 i Syrien, 663 i Irak, 464 i Eritrea och 164 i Afghanistan. Andra generationen är inte inräknad i de siffrorna.

LÄS ÄVEN: Malmö allt mindre svenskt – mer än halva befolkningen invandrare

Brott, oroligheter och tiggeri

Samnytt har tidigare rapporterat om oroligheter och våldsbrott i staden, ofta med kopplingar till stadens nya utomvästliga befolkningstillskott.

Det socialdemokratiska tidigare kommunalrådet Göran Dahlström har ofta figurerat i nyhetsrubriker då han försökt motverka ytterligare inflyttning av utomvästliga migranter till staden och påtalat att staden är full och inte klarar mer.

Det rönte också uppmärksamhet när Socialdemokraterna och Moderaterna tillsammans klubbade igenom ett förbud mot det hitresta romska tiggeriet.

Katrineholms svenska historia

En kort sammanfattning av Katrineholms historia och de svenska entreprenörer som satte staden på kartan kan ses nedan.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Här är folkutbytet, Morgan”