En 31-årig arabisk kvinna med gängkopplingar misstänks ha fått jobb inom socialtjänsten i Göteborg med hjälp av ett falskt examensbevis. Kvinnan har tidigare arbetat på Migrationsverket, där hon avslöjats och dömts för ett större antal dataintrång.

Kvinnan förekommer just nu i flera ärenden hos domstolen. Under veckan har hon friats i ett åtal gällande dataintrång på det socialkontor där hon tidigare varit anställd.

Enligt åtalet har 31-åringen gjort otillåtna slagningar vid flera tillfällen mellan 11 mars 2021 och 5 augusti 2022, på personer och i ärenden hon inte arbetat med.

Gängkopplingar

Under förundersökningen har socialtjänsten inte velat lämna ut detaljerade uppgifter om de personer kvinnan gjort slagningar på. Förklaringen står delvis att finna i att kvinnan har gängkopplingar, något som Expressen tidigare rapporterat om.

Socialtjänsten har visserligen lämnat ut en anonymiserad sammanställning av de olovliga slagningarna, med bland annat datum och tid. Men den innehåller inga namn eller personnummer – uppgifter som socialtjänsten inte vill att kvinnan ska få se och ta del av.

Faksimil

Domstolen anser emellertid att en sådan anonymiserad sammanställning inte är tillräcklig för att den åtalade ska kunna försvara sig från anklagelserna. ”Med den utredning som lagts fram i denna del anser tingsrätten dock att det inte går att utesluta” att kvinnan haft fog för slagningarna, står att läsa i domen.

Därför frias kvinnan från åtalet om dataintrång.

Tidigare dömd

Den 31-åriga kvinnan är tidigare straffad för just dataintrång. Hon arbetade för några år sedan på Migrationsverket, där det för fem år sedan uppdagades att hon gjort ett stort antal olovliga slagningar. Hon godkände i januari 2020 ett strafföreläggande avseende inte mindre än 57 dataintrång under mer än ett års tid.

Det var när socialkontoret fick vetskap om kvinnans tidigare brottslighet på Migrationsverket som de nya brotten uppdagades.

– Vi fick information eller tips om att den här personen hade varit dömd för dataintrång vid tidigare tillfällen. Det föranledde att vi drog ut loggar och gjorde kontroller, förklarar avdelningschefen på det socialkontor där kvinnan varit anställd.

– Vi är väldigt säkra på att hon inte hade något att göra där. För det var inte ens ärende som hanterades på hennes arbetsplats.

Kort efter att kvinnan konfronterats med uppgifterna sade hon upp sig från socialtjänsten.

Falsk examen

I förhör har kvinnan vägrat svara på polisens frågor. Hon har endast sagt att hon förnekar brott.

Men historien slutar inte där. Kvinnan misstänks nämligen ha fått jobb på socialkontoret i Göteborg med hjälp av en förfalskad socionomexamen.

– Vi gjorde fler polisanmälningar och då fick vi uppgifter om att hon inte var socionom och att hon förfalskat sitt examensbevis, säger avdelningschefen.

– Det är det vi misstänker i alla fall. Jag vet inte exakt vilken info vi fick, men det var ju det att hon inte var socionom och att hon förfalskat sitt CV och examensbevis.

Den 31-åriga kvinnan är född i Sverige, men hennes föräldrar kom till Sverige från Tunisien och Marocko under 70- och 80-talen.