En man i 20-årsåldern tillhörande det grovt kriminella gänget Shottaz sköts på torsdagen ihjäl i den invandrardominerade, problemtyngda och som ”särskilt utsatt område” klassade förorten Rinkeby i nordvästra Stockholm. Mordet uppges vara det senaste i raden relaterat till den blodiga gängkonflikt som pågår i området och som hittills skördat tio invandrarkriminella unga mäns liv.

Det var vid 18-tiden på torsdagen som larm om skottlossning vid en lekplats inkom till polisen. Vid utryckning påträffades en ung man skjuten med flera skott. Mannen fördes med ambulans till sjukhus där han senare avled.

Polisen uppges ha haft problem att göra sitt jobb då de möttes av aggression från ett 20-tal invandrarungdomar som samlats på platsen. Ingen person har gripits för dådet. Vittnen uppger att de sett en eller flera gärningsmän lämna platsen på motorcykel.

Polisen vill inte gå ut med den dödes namn och härkomst men bekräftar att det rör sig om en person involverad i det invandrarkriminella gänget Shottaz. Han ska på grund av en hotbild ha vistats utomlands en tid men nyligen ha återvänt till Sverige och den brottsliga verksamheten.

Shottaz ligger sedan fem år tillbaka i våldsam fejd med ett rivaliserande invandrarkriminellt gäng, Dödspatrullen. Konflikten har kantats av ett stort antal mord. Nyligen rymde en av av gängmördarna, 18-årige Abdirizak Osman, från den ungdomsvård han dömts till efter att 2018 ha avrättat en annan gängkriminell inför matgäsnterna på en restaurang i området.

Gänkonflikten i Rinkeby har även lett till skjutningar och mord utomlands, bland annat i Danmark där två gängkriminella sköts ihjäl och ytterligare en skottskadades i en uppgörelse i Herlev förra sommaren. Fem Rinkebybor har ställts inför rätta i Danmark misstänkta för brottet, en rättegång som genomförs under tungt beväpnad polisbevakning.

Många i Rinkeby är upprörda över att gängkriminaliteten tillåts fortsätta. De lever i ständig oro över att komma i vägen för kulor och riktar en uppmaning till politikerna att lagstifta om strängare straff.