I februari i år misshandlade tre personer med kopplingar till den gängkriminella miljön i ”utsatta” problemområdet Hässleholmen i Borås en kvinna som resultatet av en personkonflikt. De tre dömdes i tingsrätten till fängelsestraff men överklagade och nu sänker hovrätten straffen.

Misshandeln som ägde rum utomhus var kulmen på flera konflikter i närtid och mer avlägsen dåtid mellan de inblandade. 28-årige Sharmarke som tillhör det gängkriminella Hässlenätverket hotade offret med pistol medan flickvännen Ihsan och hennes väninna Lejla var beväpnade med kniv.

Sharmarke hotade att skjuta kvinnan. Hon försökte fly men kom inte undan. Sharmarke höll fast henne och högg henne i huvudet med kniv och vred om. Han slog henne även i huvudet med pistolen som tillhygge. Han slet även sönder hennes kläder.

De två kvinnorna anslöt till misshandeln genom att slå kvinnan med skaften på sina knivar och även dela ut sparkar mot henne. Det utdelade både döds- och våldtäktshot. Misshandeln höll på i mellan 5 och 10 minuter.

Till slut lyckades kvinnan slita sig loss men en stor del av hennes hår blev kvar i handen på Sharmarke. Hon sprang i panik från platsen och satte sig i säkerhet. Hon fick hjälp att ringa ambulans och tillbringade sedan ett dygn på sjukhus för vård av de skador hon åsamkats.

Knivhöggs i huvudet. Bild: Polisen.

Tingsrätten dömer

De tre gärningspersonerna kunde senare gripas, ställas inför rätta och dömas:

Gängkriminelle Sharmarke Abdirizak Ahmed, född 19940320-7617, dömdes i tingsrätten för misshandel, grovt olaga hot, olovlig körning, rattfylleri, narkotikabrott, brott mot knivlagen och grovt vapen brott till fängelse i 3 år och 8 månader.

Flickvännen Ihsan Bashir Ahmed, född 20010223-1040, dömdes i tingsrätten för misshandel, grovt olaga hot, brott mot knivlagen och grovt vapenbrott till fängelse i 3 år.

Väninnan Lejla Redzepovic, född 20010919-1866, dömdes i tingsrätten för misshandel, grovt olaga hot och brott mot knivlagen till fängelse i 1 år och 8 månader.

Hovrätten mildrar

De tre överklagade domen och Hovrätten för västra Sverige väljer att se lindrigare på brotten och mildrar därför påföljderna.

Sharmarke Abdirizak Ahmed döms i hovrätten endast för misshandel och grovt olaga hot och slipper straff för brott mot knivlagen och grovt vapenbrott. Påföljden sänks till fängelse i 1 år och 9 månader.

Ihsan Bashir Ahmed döms i hovrätten endast för misshandel och grovt olaga hot och slipper straff för brott mot knivlagen och grovt vapenbrott. Påföljden sänks till endast fängelse i 1 år och 3 månader.

Lejla Redzepovic döms i hovrätten endast för misshandel och grovt olaga hot och slipper straff för brott mot knivlagen. Påföljden sänks till endast fängelse i 1 år och 3 månader.

Skadeståndet som de tre ska betala till brottsoffret sänks också kraftigt.