De två poliser som Samnytt tidigare skrivit om som åtalats för grovt tjänstefel, tjänstefel och brott mot tystnadsplikt i samband med samröre med gängkriminella döms nu av Södertörns tingsrätt till fängelse.

52-årige Johan Ruud och 29-årige Mikael Hentschel döms till fängelse i två år respektive fängelse i ett år och sex månader. Poliserna skulle arbeta med att infiltrera och spana på de kriminella gängen men lät sig i stället rekryteras för brottsliga aktiviteter.

De har bland annat hanterat narkotika åt gängen. I en av de dömda polisernas bostad hittades en stor mängd droger i ett kassaskåp – knark som i utredningen har kunnat koppla till ett kriminellt nätverk.

De har också fört hemlig polisiär information vidare till grova brottslingar. Dessutom skedde försök att rekrytera minst ytterligare en polis till gängen, detta under förevändning att det skulle handla om infiltration. Man utsatte i samband med det polismannen för livsfara.

LÄS MER: Poliser åtalas för grova brott

Tingsrätten mildrar påföljden

Åklagaren ville att polisduon skulle dömas för grovt narkotikabrott, vilket hade renderat dem strängare frihetsberövande påföljder, men tingsrätten valde att gå mildare fram och friar för det brottet. Domaren i målet, Tord Pettersson, skriver emellertid följande i ett pressmeddelande:

– De båda polismännen fälls till ansvar för mycket allvarlig brottslighet. Försvårande omständigheter i målet har varit att polismännens agerande har medfört att ett mycket allvarligt narkotikabrott inte kunnat utredas och att de utsatt andra för fara.

Domen mildras också med motiveringen att de båda dömda poliserna sannolikt kommer att få sparken. Polisens personalansvarsnämnd skriver i ett yttrande att bedömningen är att poliserna ska avskedas vid fällande dom. I skrivande stund har de dock kvar sina anställningar.

Poliserna kommer också att få dra av en tredjedel av strafftiden i rabatt. Båda nekar till brott.

LÄS MER: Poliser åtalas för samröre med gängkriminella