bahnan-yusuf-mord-pistol-feat

Bild: Polisen.

Inrikes

Gängkriminelle Bahnan Yusuf döms för brutalt mord på kvinna

Publicerad 4/1/2022
Annons

Samnytt har tidigare rapporterat om det hänsynslösa avrättningsmordet på en ung svensk kvinna i Luleå i juli förra året där en ung man med kopplingar till invandrarkriminella nätverk i Stockholm ändade hennes liv med minst tio skott, de flesta i ansiktet. Nu döms 20-årige Bahnan Yusuf till 14 års fängelse. Ytterligare tre män döms till fängelsestraff med varierande längd. En kvinna får skyddstillsyn.

Det var den 31 juli förra året som meningsskiljaktigheter om fälgar till en bil eskalerade till mord. 20-årige Bahnan Yusuf, med kopplingar till invandrarkriminella nätverken ”Shottaz” och ”Filterlösa grabbar” i ’utsatta’ området Rinkeby i Stockholm, drog fram en pistol och avfyrade den minst tio gånger på nära håll mot 25-åriga Frida Landin som föll död till marken träffade av fem kulor i ansiktet, tre i kroppen och två i handen och armen.

Händelsen inträffade på badplatsen i det lilla samhället Notviken strax utanför Luleå. För lokalinvånarna blev mordet en chock om att tryggheten försvunnit även för dem och att det grova invandrarvåldet som man läst om i tidningarna nu kommit ända in på knuten.

Enligt brottsutredningen hade de fyra fälgarna försvunnit ur ett förråd som Frida Landin hade nyckel till. För att reda ut försvinnandet samlades gänget på stranden i Notviken och iscensatte en gangsterrättegång som utmynnade i att Frida dömdes till döden genom avrättning. Allvarligare än att fälgarna försvunnit var att Bahnan och de andra ansåg att Frida utsatt dem för en kränkning som måste vedergällas.

Bahnan har nekat till mordet och att överhuvudtaget ha befunnit sig på platsen. Under brottsutredningen har han inte velat berätta var han i så fall annars befann sig. Vid huvudförhandlingen påstod han dock att han när mordet ägde rum satt hemma hos en person vars identitet han inte vill avslöja och knarkade. Det var en uppgift som domstolen inte fann trovärdig.

LÄS MER: Ung svensk kvinna sköts ihjäl med fem skott i ansiktet – fyra åtalas

Av polis och åklagare har mordet beskrivit som en ren gangsteravrättning. På fredagen föll dom i målet i Luleå tingsrätt: Bahnan Mohammed Yusuf, född 2001-08-19, döms för mord och grovt olaga hot till fängelse i 14 år. Av dessa behöver han, på grund av Sveriges regler om straffrabatt, dock endast avtjäna drygt 9. Bahnan är tidigare dömd för bland annat rån, rattfylleri och olovlig körning.

Bahnan har försvarats av advokat Viktor Banke, som gjort sig känd för sitt aktivistiska arbete för ökad asyl- och anhöriginvandring till Sverige. Han gick tidigt ut i media och sådde tvivel om hans klients skuld, men har inte fått gehör för detta från domstolen. Banke kan dock kvittera ut drygt en miljon kronor i arvode, en summa som skattebetalarna får betala.

Ytterligare fyra döms

I målet döms även tre andra män och en kvinna.

Ali Ahmed Sabriye, född 1988-04-02, döms för medhjälp till mord och en rad andra brott till fängelse i 12 år, varav han behöver avtjäna 8. Han får även dra av den tid han suttit häktad. Ali är tidigare dömd för bland annat häleri och narkotikabrott. Alis advokatkostnader uppgår till strax under en miljon kronor och kostnaden hamnar på skattebetalarna.

Ziad Kohzad, född 2002-08-16, döms för medhjälp till mord till fängelse i 6 år, varav han behöver avtjäna 4. Ziad är tidigare dömd för bland annat försök till grov utpressning, försök till grov misshandel och förgripelse mot tjänsteman. Ziads advokatkostnader uppgår till 800 000 kronor och ska ”stanna på staten”, det vill säga bekostas av skattebetalarna. Ziad avtjänar för närvarande fängelsestraff för annan brottslighet.

Erik Simon Vestermark, född 1988-12-30, döms för grovt skyddande av brottsling till fängelse i 3 år, varav han behöver avtjäna 2. Han får även dra av den tid han suttit häktad. Erik är tidigare dömd för bland annat grov misshandel och grovt olaga hot. Eriks advokatkostnader uppgår till drygt en miljon kronor och ska bekostas av skattebetalarna.

Sara Viktoria Olofsson Yngman, född 1997-09-22, döms för stöld, grovt egenmäktigt förfarande och näringspenningtvätt till skyddstillsyn. Sara är tidigare dömd för bland annat rattfylleri och narkotikabrott. Advokatkostnaderna för skattebetalarna uppgår här till drygt 80 0000 kronor.

Huvudvittnet i rättegången har för att inte också bli mördad fått skyddad identitet och skyddat boende.

SVT censurerar

Skattefinansierade statstelevisionen SVT rapporterar om domen men väljer att mörklägga för tittare och läsare att mördaren och flera av de meddömda har asylrelaterad utomvästlig invandrarbakgrund, liksom kopplingarna till den organiserade grova invandrarkriminaliteten i landets ’utsatta’ områden.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons