pistol-handgrana-featt
Inrikes

Gängkriminellt facit hittills i år: 320 skjutningar och 44 döda

Publicerad 12/4/2021
Annons

Med en månad kvar av året går 2021 mot att bli ett nytt rekordår i begreppets nya och mindre smickrande betydelse. De gängkriminella skjutningarna fortsätter, trots regeringens upprepade löften om att ”knäcka gängen”, i oförminskad styrka med i snitt dödlig utgång en gång i veckan. Detsamma gäller bombdåd och sprängningar.

Den rödgröna, numera endast röda, regeringen har haft hög svansföring under mandatperioden om att man ska komma till rätta med den skenande grova och väpnade gängkriminalitet som man kritiseras för att ha varit instrumentell med att skapa genom att bedriva en mer expansiv invandringspolitik än vad samhället klarat av att hantera.

”Knäcka gängen” har hörts som ett återkommande mantra från flera ansvariga S-ministrars läppar. Polisledningen har framhållit pizzakvällar med brottslingarna under parollen ”Sluta skjut” som ett framgångsrecept. Samma polismyndighets statistik talar emellertid ett annat språk.

2021 på väg mot nytt rekordår

Förra året sattes ett nytt rekord med med fler skjutningar än dagar i kalendern. Men en månad kvar på 2021 och 319 skjutningar hittills ser det ut som att den siffran kan komma att tangeras även i år. Julmånaden december har tidigare år utmärkt sig som en med relativt sett fler skjutningar

Antalet döda ligger också kvar på oförminskad nivå; 44 personer – nästan en i veckan – har så här långt fått sätta livet till. En ny trend är också att tredje man i högre utsträckning än tidigare börjat komma i vägen för invandrargängens kulor.

Förra året sköts 12-åriga Adriana ihjäl i Botkyrka i södra Storstockholm när hon var ute och rastade sin hund och gängen beslöt att göra upp med vapen i hand på öppen gata. I år skadades en 60-årig kvinna allvarligt i samband med en gängkriminell masskjutning i Kristianstad.

Fortsatt många bombdåd och sprängningar

Antalet bombdåd och sprängningar fortsätter även de att ligga kvar på en inte bara svensk utan också internationellt hög nivå. I snitt sprängs och bombas det 1,5 gånger i veckan i olika typer av kriminella dåd. Hittills i år är antalet uppe i 75 stycken.

Även här skördas numera offer bland tredje man. Häromåret dog en man i 60-årsåldern i Vårby gård i södra Storstockholm när han plockade upp ett föremål från marken som visade sig vara en handgranat och den exploderade i hans händer.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons