Vid 19-tiden på torsdagskvällen utbröt skottlossning i det invandrartäta problemområdet Berga i Linköping. När polis anlände till platsen anträffades två unga män med skottskador som fördes till sjukhus med ambulans.

Skjutningen ägde rum vid Berga centrum. Fyra eller fem skott ska ha avlossats i snabb följd och efter ett kort uppehåll ytterligare skott. Tillståndet för de två skottskadade ynglingarna betecknas som kritiskt.

Polisen har spärrat av platsen och rubricerar händelsen som mordförsök. Ett stort antal personer uppges ha bevittnat händelsen. Dessa ska nu höras av polisen om sina iakttagelser.

Ingen person har ännu gripits för dådet och polisen vill i nuläget inte kommentera huruvida man har några misstänkta.

Flera brotts- och problemtyngda områden i Linköping

Boende i området som media talat med uppger att otryggheten har ökat dramatiskt de senaste tio åren. Skjutningar hör numera till vardagen och så sent som i maj i år sköts en person ihjäl i området vid en liknande händelse. I augusti sköts en person i huvudet i samma område.

Invandrartäta Berga brottas med stora problem med kriminalitet och antisocialitet och har av och till varit upptaget på polisens lista över ”utsatta områden” i likhet med området Ryd. Ett område som fortfarande finns med på listan och bedöms vara än mer brotts- och problemtyngt är Skäggetorp som betecknas som ”särskilt utsatt”.

Förra året beslöt polisen att sätta in extra kamerabevakning med drönare i området med fokus på centrum där torsdagens skjutning ägde rum. Insatsen avbröts dock i januari och inga drönarbilder finns därför som kan hjälpa polisen i den aktuella utredningen.