22-årige rapartisten Jafar Ahmed Sadik alias ”Jaffar Byn” bosatt i ’utanförskapsområdet’ Rinkeby i nordvästra Stockholm döms till ett flerårigt fängelsestraff för bland annat grovt vapenbrott. Ytterligare tre kumpaner döms i brottshärvan. I bevisningen finns bland annat ”selfies” som gänget tagit där man poserar med pistoler och automatvapen.

De dömda tillhör ett av de invandrarkriminella gängen på Järvafältet som legat i fejd med andra liknande gäng. Konflikterna har lett till en lång rad grova våldsbrott i området, bland annat ett flertal skjutningar. Den nu dömda kvartetten anses ha varit drivande i gängkonflikten och man hoppas nu från polisens sidan att det ska bli något lugnare i området.

Vapenbrotten uppdagades när en i gänget greps för andra brott och polisen sökte igenom mannens mobiltelefon. Där hittades ett stort antal bilder där gänget dokumenterat brottsligheten, bland annat arrangerade foton där man stolt poserar med kalasjnikov-automatvapen eller ”posar med kallar” som gänget själv uttrycker det.

Genom att avlyssna gängets mobiltelefoner kunde man styrka ytterligare vapenbrott. Under en bilfärd berättade Ahmed hur han gjort sig av med ”en leksak” genom att kasta ut den längs motorvägen. Polisen påträffade senare ”leksaken” i dikesrenen. Det visade sig vara en pistol.

Fyndet föregicks av en biljakt där gänget försökte köra ifrån polisen men kunde stoppas genom att en annan polispatrull lade ut en spikmatta.

Under avlyssningen tvingades polisen också lyssna till grov förortsjargong från gänget. Ahmed hörs bland annat säga: ”Min fucking bror jao, skönaste rösten svär på mamma. Wallah wallah, min älskade bror”.

Sedan tar en annan i gänget telefonen och berättar om hur han träffat på två tjejer i en galleria i området och beklagar sig över att den ena tjejen, som är flickvän till en medlem i ett rivaliserande gäng, inte visat honom tillräcklig respekt: ”Fucking hora… vad ska man göra med henne?”

Därefter vidtar en lång harang om hur man ska trappa upp våldet och att man inte längre bryr sig om vilka som står i vägen när man skjuter. Även ”vanliga människor” är nu lovligt byte. Gänget ”är förbi att vara gulliga”. Mannen säger också att han nu alltid har ”gunnen”, dvs pistolen, med sig.

En kvinna som ingått i gänget fick efter biljakten veta vad som hänt. I ett avlyssnat telefonsamtal med Ahmed hörs hon berätta vad hon tycker om poliser: ”Jävla horbarn alltså, dom är så smutsiga, så fucking smutsiga. Jag hatar dom.”

De dömda är:

Jafar Ahmed Sadik, född 1996-01-04. Döms till 3 år och 6 månaders fängelse för grovt vapenbrott, narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning.
Aydarus Abdulqadir Idle, född 1996-03-02. Döms till 2 års fängelse för grovt vapenbrott.
Shikar Deler Karim, född 1995-02-02. Döms till 2 års fängelse för grovt vapenbrott. Shikar har flera villkorliga domar på sig sedan tidigare från Stockholms och Malmö tingsrätter som enligt den aktuella domen förklaras förverkade.
Dilsher Abdulla Ali Atroushi, född 1994-08-20. Döms till 1 års fängelse för grovt häleri och narkotikabrott. Åtalades även för grovt vapenbrott men frikändes på den åtalspunkten då domstolen inte ansåg att bevisningen räckte till.

Samtliga åtalade har nekat till brott. Det är oklart om domarna kommer att överklagas.

Bara de dömdas advokatkostnader uppgår till cirka en halv miljon kronor, en kostnad som enligt domen ”ska stanna på staten”, dvs skattebetalarna. Till detta kommer kostnader för brottsutredning och rättegång.

Det är ändå mindre summor jämfört med de cirka 10 miljoner kronor i skattepengar som fängelsevistelsen för de fyra dömda kommer att belasta skattebetalarna med. Beräkningen har gjorts utifrån en dygnskostnad på 5000 kronor och att de dömda släpps efter att ha avtjänat två tredjedelar av strafftiden.