Neo Barstedt 4

Neo Barstedt/Gäng. Foto: Advokatbyrån Onyx/Faksimil Instagram

Inrikes

Gangsteradvokaten Neo Barstedt kan uteslutas

Publicerad 2/17/2022
Annons

Samnytt har tidigare berättat om invandrargängens favoritadvokater Ekrem ”Kungen” Güngör och Amir ”Prinsen” Amdouni vars karriärer tog slut förra året när de på grund av inblandning i sina klienters brottsliga verksamheter uteslöts ur Advokatsamfundet. Nu riskerar ytterligare en gangsteradvokat, Neo Barstedt, att gå samma väg. Detta efter att ha saltat sina räkningar på ett sätt som bedöms som bedrägeri och uppvisat sådan oskicklighet i yrkesutövandet att han måst avvisas från rättegångar.

Neo Nahir Barsoum Barstedt har gjort kometkarriär som de gängkriminella invandrarnas favoritadvokat. Efter bara fyra år i yrket har han seglat upp som en av landets högst betalda advokater med årliga mångmiljoninkomster i arvoden som de svenska skattebetalarna fått stå för. Men nu ser det ut att kunna bli upp som en sol och ned som en pannkaka för Barstedt.

Den toppbetalda gangsteradvokaten är nu föremål för ett uteslutningsärende hos Advokatsamfundets disciplinnämnd. Detta efter att under en längre tid ådragit sig massiv kritik för sitt sätt att sköta jobbet. Barstedt har systematiskt överdebiterat domstolarna och tagit betalt för arbete, klientbesök och arbetsresor han inte gjort.

Han har även på andra sätt misskött sig så grovt att han ådragit sig upprepade varningar och böter från Advokatsamfundet och är portad av flera domstolar som ansett honom för oskicklig för att biträda åtalade. Barstedt misstänks också för att ha använt sig av falska läkarintyg i samband med försök att sjukskriva sig från närvaro i domstolar när han dubbelbokat sig.

LÄS ÄVEN: ”Mycket framstående” advokater ska ha hjälpt kriminella: ”Polisen gjorde horhus”

Ville inte svara på medias frågor

På torsdagen kallades Barstedt till fysiskt möte hos Advokatsamfundets disciplinnämnd på Östermalm i centrala Stockholm med anledning av det uteslutningsärende han är föremål för. Han anlände tillsammans med sitt ombud den namnkunnige advokaten Björn Hurtig.

Utanför lokalerna möttes de av ett medieuppbåd men vägrade båda att svara på några frågor om hur de ser på anklagelserna och varför Barstedt ständigt hamnat i blåsväder för sitt sätt att utöva advokatyrket.

Om Barstedt utesluts blir det ett kort men lukrativt gästspel för honom som försvarsadvokat. Han har bara varit verksam i yrket sedan 2018 men de senaste åren toppat ligan över landets högst betalda försvarare.

LÄS ÄVEN: Trots brottsmisstankar – JK inleder inte förundersökning mot kriminella nätverkets advokater

Fakturerat skattebetalarna 18 miljoner senaste två åren

Bara de två senaste åren har Barstedt fakturerat 18 miljoner kronor för att i domstol försvara gängkriminella invandrare, arvoden som ”ska stanna på staten”, det vill säga bekostas av skattebetalarna och inte av klienten.

Om Barstedt utesluts får han inte längre arbeta som advokat och försvarare i domstol. Det är på detta han gjort sig en förmögenhet de senaste fyra åren med försvar av gängkriminella som specialitet. Det kan även bli svårt för Barstedt av verka som jurist i andra sammanhang efter en uteslutning och med den massiva kritik han ådragit sig.

Varken disciplinnämndens ordförande Börje Samuelsson. Barsteds ombud Björn Hurtig eller Bartstedt själv ville efter mötet uttala sig om hur samtalen gått och om Barstedt kommer att uteslutas eller inte.

Barstedt är född i Sverige i juni 1990, samma år som hans föräldrar invandrade hit från Syrien och fick svenska personnummer.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
778Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons