Ekrem_Kungen_Gungor_Amir_Prinsen_Amdouni

Ekrem ”Kungen” Güngör och Amir ”Prinsen” Amdouni. Bild: Kickan Nikolic.

Inrikes

Gangsteradvokaterna ”Kungen” och ”Prinsen” döms för grova brott

Publicerad 7/13/2022
Annons

Samnytt har i ett flertal artiklar tidigare uppmärksammat advokaterna Ekrem ”Kungen” Güngör och Amir ”Prinsen” Amdouni, som avslöjats ha lierat sig med kriminella invandrargäng, uteslutits ur Advokatsamfundet och ställts inför rätta för egen allvarlig brottslighet. Nu har de båda gangsteradvokaterna dömts och får tillbringa år i fängelse.

Upp som en sol och ned som en pannkaka. Så kan de två advokaterna Ekrem Güngörs och Amir Amdounis advokatkarriärer beskrivas.

Eftersom skattebetalarna tar notan när de grovt gängkriminella hamnar i domstol kunde den här duon segla upp till placeringar bland landets högst betalda försvarsadvokater genom att specialisera sig på att ta sig an gängkriminella klienter med utomvästlig invandrarbakgrund som de själva.

Avslöjandes när Encrochats kryptering knäcktes

Men advokatkarriärerna fick ett abrupt slut när fransk och amerikansk polis lyckades knäcka krypteringen för Encrochat, de kriminellas favoritapp för att kommunicera med varandra. Under smeknamnen ”Kungen” och ”Prinsen” figurerade de två toppadvokaterna i en mängd konversationer med toppar i den gängkriminella världen.

Det visade sig bland annat att advokaterna brutit mot restriktionerna som deras häktade klienter belagts med så att de kunnat fortsätta leda sina brottsnätverk och dessutom plantera bevis för att undgå att fällas för de brott de stod åtalade för.

Efter avslöjandena uteslöts de båda ur Advokatsamfundet och får inte längre ta uppdrag som offentliga försvarare. Samtidigt fortsatte de brottsutredningar där de nu före detta advokaterna figurerade.

Förberedelse till mord och grovt narkotikabrott

Sedermera när chattloggarna gåtts igenom kunde brottsutredarna konstatera att ”Kungen” och ”Prinsen” involverat sig djupare i de gängkriminella verksamheterna än man först trott. I Güngörs fall handlar det om ett så allvarligt brott som förberedelse till mord och i Amdounis fall om synnerligen grovt narkotikabrott.

Nu har dom fallit och påföljden i Södertörns tingsrätt blir för 42-årige Ekrem ”Kungen” Güngör fängelse i sex år (fyra år efter rabatt) och för 29-årige Amir ”Prinsen” Amdouni fängelse i fyra år (två och ett halvt år efter rabatt).

”Oerhört allvarligt”

Domstolen ser det som en försvårande omständighet att att de två advokaterna utnyttjat och missbrukat sin ställning. Man skriver att detta är ”oerhört allvarligt” och att man utdömt hårdare påföljder jämfört med om de två bara varit ”vanliga” gängkriminella.

Åklagare Ewamari Häggkvist som hållit i målet säger sig vara nöjd med påföljderna för de brott som männen döms för. Men hon är samtidigt kritisk till att de två frias från skyddande av brottsling som de också stod åtalade för.

– Om tingsrättens tolkning av paragrafen är riktig så behöver vi en ny lagstiftning. För det man säger i domen är att om man lyckas skydda brottslingen så att det aldrig blir något åtal – då är det inte ett brott, utan det är det bara om man misslyckas med att skydda brottslingen.

Båda sidor kommer att överklaga

Hon avser därför att överklaga domen. De båda dömda ex-advokaterna har nekat till brott och meddelar via sina försvarare att de också ämnar överklaga domen i hopp om att bli frikända i högre instans.

Gügör stod i likhet med Amdouni också åtalad för synnerligen grovt narkotikabrott, men friades på den åtalspunkten. Det framgår inte om åklagaren avser försöka få honom fälld även för det brottet i högre instans.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons