Gangsterrapparen Mehdi ”Dumle” Sachit sköts ihjäl förra året. I en nyutkommen bok framkommer att andra gangsterrappare firade när det blev känt att Dumle mördats. Han var associerad med gängkriminella Dödspatrullen och dömd sexualbrottsling.

Det var i slutet av förra året som gangstern Mehdi ”Dumle” Sachit sköts ihjäl. Han var grovt kriminell och dömd sexualbrottsling. Därtill var han en del av den ”svenska” gangsterrapp-scenen. Samnytt har flera gånger tidigare haft anledning att rapportera om Dumle. En av dem är att Dumle lyftes fram i ett idolporträtt av Expressen, trots att han var en känd gangster och dessutom dömd för en bestialisk våldtäkt.

LÄS ÄVEN: Våldtäktsgangstern ”Dumle” ihjälskjuten i Rinkeby

Dumle förärades ett insmickrande reportage av Expressens reporter Nina Svanberg, i vilket han lyftes fram som en sensibel och löftesrik artist på väg uppåt i karriären. Samnytt skrev om detta när det var aktuellt. Trots att Dumle vid tiden var dömd för en mycket grov våldtäkt på en ung tjej, valde Svanberg att inte problematisera detta alls i sitt reportage. För läsaren framgick det inte att hon genomförde en intervju med en sexualförbrytare.

Men även om Dumle var uppburen i kvällspressen visar det sig nu att han inte var lika populär bland andra gangsterrappare. Detta framkommer genom publiceringen av Emil Anderssons bok ”Svensk gangsterrapp”. I denna skriver Andersson om hur det firades ordentligt efter att nyheten om dödsskjutningen blev känd.

När offrets namn läcker ut börjar många håna Dumle på sociala medier. Äntligen, skriver klubbarrangörer, hiphopfans och profiler på Twitter och Tiktok. Det är ett slags lättsamt och samtidigt blodtörstigt tonläge som tidigare mest använts i diskussioner på forum som Flashback eller i kommentarsfält till en drillvideo, men som de senaste åren börjat synas även hos mer eller mindre offentliga personer med stora plattformar. Man skriver att någon ändå har fått ”vad den förtjänade”.

LÄS ÄVEN: Polisen inleder särskild händelse pga eskalerande gängvåldet

Dumle var associerad med det kriminella invandrarnätverket Dödspatrullen med bas på Järvafältet utanför Stockholm och var således en del av den våg av grovt våld som skakar huvudstaden. Andersson lyfter även fram att det är ett problem att kulturjournalister visar ett så svalt intresse för att rapparna positionerar sig i den här typen av konflikter.

Det är som att hiphopen i stora medier länge bara varit en fråga för kriminalreportrar. När stora artistnamn öppet antyder att de står på den ena eller andra sida i konflikten, utan att det blir större reaktioner från hiphopvärlden och från oss journalister som ska bevaka och analysera musiken, då är något fel.

LÄS ÄVEN: Här är ”Kurdiske räven” som styr gängkrig i Sverige – från Turkiet

Den stora konflikten just nu står mellan ”Kurdiska räven” och ”Greken” och konflikten dem emellan har släppt lös en aldrig tidigare skådad våldsspiral i Stockholm. Det är i denna konflikt som gangsterrapparna just nu tar ställning.