Vid 13-tiden på fredagen larmades räddningstjänsten till Säpos högkvarter i Solna efter att flera personer rapporterat en okänd doft. Fem personer är förda till sjukhus med luftvägssymptom. Händelsen fick Region Stockholm att gått upp i så kallat stabsläge. Gasen ska vara fosgen.

Enligt Patrik Söderberg, chefläkare vid region Stockholm, har man fått indikationer på gasutsläpp i Säpos lokaler och skickat ledningsenheter, akutläkarbil och ambulanser till platsen. De som har symptom förs till sjukhus för vidare bedömning.

– Vi är på plats för att försöka identifiera någon form av lukt i lokalerna som personer reagerat på. Byggnaden evakueras, säger Wållberg, ledningsbefäl räddningstjänst mitt, till Expressen.

Söderberg uppger att man i nuläget inte har någon information om vad orsaken kan vara eller hur det eventuella utsläppet gått till.

Evakuering

Totalt har 500 personer evakuerats och boende i området har uppmanats att stänga fönstren. Ett vittne beskriver doften som målarfärg.

Polisen utreder än så länge inget brott.

Fosgen

Enligt uppgifter har sensorer på byggnadens tak gett utslag för den kemiska gasen fosgen som är mycket giftig och användes som en stridsgas under första världskriget.