➤ KRÖNIKA Samhällsnytt rapporterade häromdagen om hur en bostadsrättsförening i Göteborg först byggde ett staket runt sitt område, för att sedan behöva utöka detta med taggtråd. Tilltaget väckte stor uppmärksamhet, dels för att det är högst ovanligt i Sverige och dels för att det signalerar andra tider. Men i det nya spännande Sverige vi lever i är det allt mer en nödvändighet – och en rättighet.

Den anonyma källan som vänstertidningen Göteborg Direkt intervjuade ansåg det vara deras rätt att fritt använda bostadsrättens ägor.

Otroligt nog menade Johannes Wallgren, distriktschef i Kortedala för Poseidon-hyreshuset, samma sak när han menade att de är så generösa mot bostadsföreningen och de borde vara detsamma (han ”råkade” dock vara generös med kommunal mark).

Özgür Tasbas, f.d. MP:are numera politisk vilde, sa att det var ”fruktansvärt” och att ”så ska inte utvecklingen i en social hållbar stad ska se ut”.

Det är en rad saker som slår mig här:

Den svenska jantelagen eller avundsjukan
Här har vi ett gäng personer, journalisten på Göteborg Direkt Lina Isaksson inkluderad, som trots upprepad skadegörelse och hot mot bostadsrättsföreningen inte förmår förstå varför de vill skydda sin egendom och leva i fred.

Istället betraktar de andras egendom som någon form av allmän egendom – i sann socialistisk anda. Inte heller reflekterar de över att det en gång i tiden, för bara några år sedan, var helt öppet för alla, men att personerna i hyreshuset inte kunde respektera egendomen utan började förstöra.

Istället blir det en snyftartikel till förmån för de stackars hyresgästerna.

Inga kritiska frågor till kritikerna
Ja, reportern Isaksson menar att ”alla fick komma till tals” men vi vet alla att man kan vinkla, ge tyngdpunkt och utforma på det sätt man själv vill.

Tittar vi på de två artiklar som Isaksson skrev i ärendet framgår följande:

  • Hon intervjuer fyra personer, varav tre är kritiska till taggtråden.
  • Inte en enda kritisk fråga ställs överhuvudtaget till de som är negativa

Är det objektiv rapportering?

Läs mer: Boende måste skydda sig med taggtråd – grannarna förstör, stjäl och hotar

Vad sägs om någon av följande frågor att ställa till kritikerna:

– Varför förstör de boende i hyreshuset för bostadsrättsföreningen?
– Vad har ni gjort för att förhindra skadegörelsen och hoten?
– Har du förståelse för att de efter flera år av försök känt sig tvungna att sätta upp stängsel och taggtråd?

Till Wallgren, distriktschef i Kortedala för Poseidon-hyreshuset, kan man dessutom följa upp med:

– Varför hänvisar du till ”er mark” när marken är kommunal, d.v.s. allas?

Men nej, inga kritiska frågor. Bara insinuanta citat och medömkande frågor. Helt enkelt för att journalisten är på samma sida som de som förstör.

Behovet av ”gated communities”
På ett generellt plan är dock behovet av denna typ av inhängning stor och ökande.

För några år sedan blev det krigsrubriker i bland annat Aftonbladet som då skrev om ”Här kan du bo bakom murar och spärrar” och ”Gated community har kommit till Sverige”. Nyligen skrev Expressen lika olycksbådande där experter beskriver det hela som ett ”problem”.

Ja, det är ett problem egentligen. Jag, och säkert även alla de som bor bakom murarna, skulle hellre känna att de inte behöver det. Men de behöver. För det är det samhälle de som nu klagar har skapat.

Samma media och samma politiker som öppnade gränserna och skapade kaos och otrygghet är nu de som beklagar sig över resultaten av deras beslut. Det gör dem till hycklare.

”Komma på andra sätt för att skapa trygghet”
Men istället för att folk äntligen ska börja skydda sig själva menar etablissemanget att ”man måste i stället anstränga sig mer för att på andra sätt skapa tryggare miljöer” som någon arkitekturprofessor som troligen röstade MP menade.

Med andra ord: vanligt folk som blivit påtvingade problemen ska vänta ännu lite längre på att de som orsakade det ska lösa det.

”Lid ännu mer så det inte blir dålig stämning”, är ungefär vad de säger.

En rättighet att skydda sig själv
Jag hade önskat att de inte hade förvandlat det paradis Sverige kunde varit till det kaos och helvete det är för allt fler.

Tills det är löst, om det någonsin händer i detta naiva land, har jag full förståelse om svenskar och assimilerade invandrare allt mer vill skydda sig själva från kaoset och våldet.

Jag höll ett tal i Riksdagen för några år sedan som jag tycker berör samma ämne. Videon är uppladdad till ett konto jag ej känner till och jag tar inget ansvar för eventuellt övrigt innehöll där eller ev. kommentarer.

https://www.youtube.com/watch?v=FdM4bWms_qU