Gävlebocken 3

Gävlebocken. Foto: Faksimil Facebook/Gävle kommun

Inrikes

Gävlebocken förstörd i brand – man gripen

Publicerad 12/17/2021
Annons

Klockan 03.37 i natt mottog polis och räddningstjänst larm att Gävlebocken stod i lågor för första gången sedan år 2016. Strax därefter greps en man i 40-årsåldern med sot på händerna.

Branden ska ha startat vid klockan 03.35 och 03.45 hade bocken brunnit upp. Thomas Fahlstedt är tjänstgörande inre befäl hos räddningstjänsten och han berättar att den brann som ett tomtebloss.

– Under sekunderna larmsamtalet varar, så brinner halmen som ett tomtebloss och snabbt är den fina bocken ett enda svart skelett. Vid framkomsten kan räddningstjänsten konstatera att både lilla och stora bocken har eldats upp, så ingen av Gävles frontfigurer klarade sig till julaftonen, säger Fahlstedt Gefle Dagblad.

Vittnen på platsen larmade polisen om en lång, atletiskt byggd man med mörka kläder och luva som hade uppfört sig mystiskt vid Slottstorget där Gävlebocken står placerad.

Mannen ska ha bytt om på platsen och när han konfronterats ska han ha sagt att han ”inte har någon tändare”.

Polisen skriver på sin webbplats att man har upprättat en anmälan rörande grov skadegörelse på den stora bocken och skadegörelse på den lilla bocken.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons