pig-214349_960_720

Grisen på bilden har inget med artikeln att göra.

Vetenskap

Genmodifierade grisar kan slå igenom i köttdisken

Publicerad 11:06
Annons

➤ Fläsk från grisar som modifierats genetiskt kan snart finnas i butikerna. Det menar kinesiska forskare vid Chinese Academy of Sciences i Beijing som fört in ECP1-genen i grisembryon och därefter planterat in embryona i suggor.

Genen, som grisarna förlorade för 20 miljoner år sedan, när de anpassade sig till varmare klimat, hjälper till att förbränna fett för att skapa värme. Kultingarna föddes därefter med 24 procent mindre kroppsfett och klarade sig till och med bättre vid kyligare förhållanden, enligt studien som publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences.

ECP1-genen hittas i de flesta däggdjur. I det här fallet tog forskarna genen från möss och återförde den i grisarna. Vissa menar att denna metod kan vara fördelaktig för både grisfarmare och konsumenter: mindre mat för att de ska hålla sig varma, enklare att föda upp dem vid kallare förhållanden samt mindre fett på tallriken för konsumenterna. Vad som utgör bra eller dålig mat är dock föremål för debatt där andra menar att just fett är bra för kroppen medan kolhydrater och socker är bovarna.

Processen inte fulländad
Metoden för att inplantera genen i grisar är ännu inte perfekt. På över 2500 embryon som fick genen blev det endast 12 födda grisar. I takt med att teknologin utvecklas väntas dock denna siffra stiga. 

Genetisk modifierad mat är emellertid inte bara en affärsmässig fråga utan även en politisk. Genetiskt modifierad mat är hårt reglerad och skapar stor debatt i samhället. Dessutom verkar det inte finnas några smaktester av dessa genetiskt modifierade grisar ännu. Huruvida folk verkligen vill äta fettsnåla grisar återstår alltså att se.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons