jämställdhetsmyndigheten
Inrikes

Genusforskarförbundet protesterar mot nedläggningen av Jämställdhetsmyndigheten

Publicerad 12/16/2018
Annons

En av konsekvenserna av att M-KD-budgeten med hjälp av SD gick igenom riksdagen är att den nya Jämställdhetsmyndigheten läggs ned. Där ger man sig dock inte utan en fajt och har anordnat en namninsamling för att den ska få leva vidare.

– Jämställdhetsmyndigheten är ett politiskt erkännande av att jämställdhetsfrågorna är viktiga och ett effektivt sätt att föra ut arbetet med jämställdhetspolitik, säger Lena Martinsson, ordförande i Sveriges genusforskares förbund, till SR.

En av de som skrivit på uppropet är Eva-Maria Svensson, professor i rättsvetenskap vid juridiska institutionen på Göteborgs universitet, som menar att det vore mycket illa om myndigheten läggs ned. Enligt Svensson har den en stark symbolisk betydelse men även en praktisk sådan.

– Jag vill avvakta med att dra slutsatser tills Arbetsmarknadsutskottet behandlar vårt utgiftsområde i nästa vecka, men kan konstatera att Jämställdhetsmyndigheten har efterfrågats i många år av flera aktörer, partier och organisationer för att effektivisera och följa upp jämställdhetspolitiken, säger Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten i en kommentar till TT.

I november kom en rapport som visade att över 70 procent av personalen på myndigheten mådde dåligt.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons