Förra veckan avslöjade Samhällsnytt att den svenska coronastrategins gudfaders fru Kajsa Giesecke sitter i styrelsen för kliniken Remeo som inriktar sig på rehabilitering av patienter med andningssvårigheter efter intensivvård. Idag kan vi publicera nya uppgifter om Remeos roll i hanteringen av krisen: företaget har fått lukrativa kontrakt av Region Stockholm för uppbyggnaden av fältsjukhuset – som än idag står tomt.

Enligt en annons på Arbetsförmedlingens hemsida rekryterade företaget Remeo, som Gieseckes fru grundade och ledde under en längre tid, extra personal kort innan epidemin slog fullt ut i Sverige. Ett vårddygn på Remeos klinik kostade landsting 12 till 24 tusen kronor år 2014. Samtidigt som Remeo rekryterade personal framträdde Johan Giesecke – som anses vara den svenska coronastragegins gudfader – i medier där han försäkrade befolkningen om att coronaviruset inte är värre än influensa.

Så sent som den 25 maj uppmanade den före detta statsepidemiologen i SVT till att öka smittspridningen ifall antalet smittade börjar gå ner ”för mycket”. Det finns i nuläget inga bevis på att familjen Giesecke har någon direkt ekonomisk vinning av ett ökat inflöde av patienter till Kajsa Gieseckes klinik. Däremot framkommer nya uppgifter om företagets involvering i hanteringen av epidemin.

Samhällsnytt kan avslöja att Remeo har getts en ledande roll i uppbyggnaden av fältsjukhuset på Älvsjömässan. Klinikens nuvarande verksamhetschef Anna Cedborg har varit biträdande projektledare för det tillfälliga sjukhuset under byggnationstiden. I en telefonintervju till Samhällsnytt berättar hon att hennes arbete gick ut på att anlita underentreprenörer för el, vatten, avlopp samt IT-lösningar:

– Min del var att ta in… hjälpa till att ta kontakt med dem som kan installera, få igång det här.

För uppdraget fakturerade företaget Region Stockholm 100 tusen kronor. Utöver detta hyrde företaget ut sängar för intensivvård och annan personal på löpande räkning. Cedborg betonar att hyran var satt på marknadsmässiga villkor.

Älsjösjukhuset som har 600 vårdplatser har dock stått tomt sedan början av april trots att coronasjuka patienter på särskilda äldreboenden rutinmässigt vägras sjukhusvård. En av de mest vokala kritikerna i media var ingen annan än Kajsa Giesecke.

– Det är ofattbart och lite tragiskt, kommenterade hon den 12 april till statstelevisionen apropå att sjukhuset inte öppnas.

Samhällsnytt har ställt frågor till Region Stockholm om löpande avtal mellan företaget Remeo och Region Stockholm som gäller fältsjukhuset i Älvsjö, men i skrivande stund har vi inte fått något svar. Älvsjömässan kräver emellertid Region Stockholm på sammanlagt 70 miljoner kronor för hyra av lokaler och uppbyggnaden av sjukhuset. Region Stockholm planerar samtidigt att riva sjukhuset enligt Expressen.

I epidemins början skrev Kajsa Giesecke följande på sin blogg www.skarfsta.se om sin man och hans relation till de alla tre framträdande tjänstemän som hanterar coronaepidemin i Sverige:

”Det finns knappast en bättre plats att vara på än Skärfsta när pandemin rasar. Men tomt. Och aldrig har vi arbetat så hårt heller, mestadels hemifrån, för vården, (mot pandemin). Johan arbetar på Folkhälsomyndigheten med de killar som han en gång anställde när han var statsepidemiolog, Anders Tegnell, Johan Carlsson, Anders Wallensten, och trivs med det.”

Bloggen är numera avaktiverad, men att familjen har kontakt med Anders Tegnell framgår även i en annan kommentar av Kajsa Giesecke till en artikel om Tegnell i Läkartidningen:

Skärfsta gård som nämns i bloggen som den bästa platsen att vara på när pandemin rasar är paret Gieseckes åretruntbostad. Lyxfastigheten på drygt 552 tusen kvadratmeter dit familjen flyttade för 12 år sedan ligger vid en sjö och inkluderar tennisbana och pool. Tidigare var det sommarbostad för sagoförfattarinnan Elsa Beskow:

Samhällsnytt har sökt Kajsa Giesecke för en kommentar. Hon har dock avböjt att svara på våra frågor.

LÄS ÄVEN: Familjen Giesecke misstänks profitera på coronakrisen: ”Nu behöver vi mer smittspridning!”