När fem finalister återstod till utnämningen Årets matbluff 2022 blev det en utklassning då klassikern GB Big Pack tog hem en storseger.

I fjol ändrade GB Glace receptet på samtliga fyra varianter av Big Pack och mjölken ersattes med ärtprotein och vatten. Numera står det att produkten ”kan innehålla mjölk”. Syftet var att göra dem mer ”klimatsmarta”.

LÄS ÄVEN: LISTA: Så mycket dyrare är maten – här är livsmedlen som stigit 25 procent

Särskilt smart ansåg dock inte konsumenterna att ändringen var – i konsumentföreningen Äkta varas årliga omröstning om vilken produkt som är årets matbluff blev det en solklar seger med nästan hälften av de totalt drygt 18 000 rösterna.

– Det är uppenbarligen en produkt som berör många, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

Försämring i smyg

Att mjölken ersatts av ärtprotein är något som endast framgår på förpackningens baksida, medan det på framsidan enbart står att produkten numera har ett lägre klimatavtryck.

– GB pratar mycket om det positiva i ändringen, att produkten har ett lägre klimatavtryck. Men uppenbarligen är det många konsumenter som tycker att bytet av en av huvudråvarorna är en försämring, som har skett i smyg. Även för de som vill undvika mjölk så vore det lättare att hitta produkten om detta framgick tydligt, säger Björn Bernhardson.

Motiveringen lyder:

GB har bytt recept på sina klassiska Big pack, till ett med lägre klimatavtryck. Samtidigt har de tagit bort alla mjölkprodukter, som många nog förväntar sig att en glass som denna ska innehålla. Att så är fallet framgår endast om man granskar baksidan. Mjölkprodukterna har ersatts med bland annat vatten och ärtprotein. ’Kan innehålla mjölk’, står det komiskt men helt korrekt, efter ingrediensförteckningen.

Många av de företag som ”vunnit” eller varit finalister i Årets matbluff har ändrat på sin produkter. Man byter namn, ändrar design och gör om recepten.

LÄS ÄVEN: Twister-glassen försvinner – GB ska pressa Putin

Övriga finalister i år var Nyckelbryggerier Cider med smak av lingon, Arla Keso protein, Fazer Willja Oat for whipping och Bravo Röd apelsin.