Tidigare i år rapporterade Samnytt att 500 bensinmackar på glesbygden kan tvingas slå igen efter MSB:s nya krav. Kraven, som innebär investeringar för hundratusentals kronor, kan göra det omöjligt för många små bensinmackar att fortsätta med sin verksamhet. Efter kritik ska frågan utredas.

LÄS MER: 500 bensinmackar i glesbygden kan slå igen efter MSB:s nya krav

Landsbygdsbor riskerar att bli av med närservice som livsmedelsbutik, post och apotek och näringsidkare riskerar att bli av med sina mackar. Men nu kan många av mackarna på glesbygden komma att räddas – och slippa dödsstöten. Riksdagen har nämligen beslutat att utreda stöd och förlängd tidsfrist för de nya kraven.

– Det är väldigt viktigt att det kommer snabbt. Vi skulle ju behöva varje vecka vi får till godo för att kunna hjälpa våra medlemmar, säger Robert Dimmlich, VD på Organisationen Sveriges Servicestationer (OSS) till P4 Västmanland.

Konkret innebär kraven att alla rörledningar under mark på bensinstationer måste vara rostskyddade. Att göra en sådan upprustning kostar väldigt mycket pengar. Det betyder att hundratals mackägare inte skulle ha råd och därför behöva stänga ner verksamheten.

Statsbudgeten står för en femtedel av kostnaden

Den nya statsbudgeten inkluderar 150 miljoner kronor för att hjälpa mackarna, men Robert Dimmlich uppger att uppgraderingen kostar mellan 1-2 miljoner per mack beroende på hur stort behovet är och hur mycket som behöver grävas. De öronmärkta pengarna kan alltså komma att räcka till uppskattningsvis 100 av de cirka 500 anläggningar som OSS bedömer ligga risigt till.

OSS är emellertid hoppfulla och säger att den aviserade utredningen kan betyda att väldigt många orter får behålla sin närservice och att andra näringsidkare i samma område kan få fortsätta med sin verksamhet.

Utredningen väntas vara färdig under våren 2022.

LÄS ÄVEN: PLANEN: Nu ska ÄNNU fler brev komma för sent