golfbana 34e

Mustafa Melhem/Brottsoffret. Foto: Polisen

Inrikes

Golfspelare sa till högljutt gäng på banan – misshandlades med golfklubba

Publicerad 8/23/2023
Annons

I början av sommaren spelade några äldre herrar golf på en bana utanför Växjö men på ett av hålen tog det stopp – där satt ett gäng invandrarungdomar och drack sprit. De äldre männen bad gänget att flytta sig för att inte bli träffade vid utslaget. Men det var något som gänget inte helt kunde acceptera. Golfspelarna fick höra att gänget hade pistol och skulle skjuta. En av golfspelarna misshandlades med både knytnävsslag och en golfklubba.

Det var den 31 maj som tre golfspelare i 60-70 årsåldern stöttte på gänget som drev runt på Växjö golfklubb, nära det invandrartäta problemområdet Araby, och hade slagit läger vid hål 13 för att ”chilla”.

LÄS ÄVEN: Äldre män sa till högljutt ungdomsgäng på golfbana – misshandlades

I samband med att de äldre herrarna skulle slå ut kom en från gänget fram och uttalade ett mordhot. En av golfspelarna har nämligen tagit upp sin mobiltelefon på platsen för att ringa ett samtal vilket en av invandrarna inte kan acceptera.

– Lägg ner telefonen. Jag har en pistol, jag kan skjuta på er, sa invandraren.

Irakier gick till oprovocerad attack

Därefter gick en 20-årige Mustafa Melhem från Bagdad i Irak till våldsam attack mot en av golfspelarna. Melhem, som folkbokfördes i Sverige 2017 och erhöll svenskt medborgarskap 2021, utdelade knytnävsslag men där nöjde han sig inte. Han tog även upp en av golfspelarens järnklubbor för att fortsätta mata slag.

”Slog helt besinningslöst”

Ett av vittnena på golfbanan uppgav att Mustafa Melhem ”slog helt besinningslöst” mot den äldre golfspelarens kropp. Det uppskattas till omkring tio slag och till det att golfklubban gick sönder.

Golfspelaren föll mot marken och försökte skydda sin kropp och Melhem fortsatte att utdela slag och sparkar mot mannen.

Golfklubban som gick sönder. Foto: Polisen

Skyller på golfspelarna

Polisen fick larm om händelsen och kunde gripa hela gänget på golfbanan. Men enbart två personer ur gänget blev misstänkta för brott. I polisförhör säger Mustafa Melhem att det var brottsoffret själv som ”ville tjafsa”.

Fängelse

Den 14 augusti meddelade Växjö tingsrätt att Mustafa Melhem, 20, döms för grov misshandel, häleri och hot mot tjänsteman till fängelse i två år och sex månader. Han ska även betala skadestånd på 33 800 kronor till brottsoffret.

Misshandeln rör attacken mot golfspelarna. När det gäller häleri rör det sig om att gänget har tagit klubbor från brottsoffrets golfbag och även fått med sig nycklar.

Vidare döms han för hot mot tjänsteman efter att ha mordhotat en ordningsvakt på Växjö centralstation genom att göra ett tecken som att han skulle skjuta honom.

Melhem är sedan tidigare dömd för en lång rad brott. Han förekommer i belastningsregistret för bland annat misshandel, brott mot knivlagen och flera narkotikabrott.

Mustafa Melhem. Foto: Polisen

Ytterligare en person döms i målet rörande attacken mot golfspelarna. Det är den somaliske medborgaren Abdi Ilmi Ali, 24, som har tagit en av golfspelarnas klubbor och lämnat platsen. Ilmi Ali döms för häleri och rätten anser att villkorlig dom är en lämplig påföljd.

Abdi Ilmi Ali. Foto: Polisen

LÄS ÄVEN: Centerledaren Muharrem Demirok: ”Jävla trött på vita män”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
824Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons