I det amerikanska presidentvalet 2016 anses konservativa sajter som Breitbart ha spelat en avgörande roll för att få Donald Trump vald. Inför valet i november stryper Google trafiken till dessa sajter – en censur som även svensk alternativmedia nu har drabbats av.

Då mycket av trafiken till de konservativa sajterna 2016 kom via Google fördes diskussioner på företaget om hur man kunde censurera sökresultaten från dessa, rapporterar Fria Tider.

LÄS ÄVEN: Professor: Google manipulerade upp till tio miljoner att rösta på Hillary Clinton

”Det är något som kan och bör fixas”, skrev systemutvecklaren Scott Byer i läckta mejl och argumenterade för att Google skulle se till att utvecklingen ”vändes” inför valet 2020. Detta tycks man nu ha hittat en lösning på genom att strypa nästan all trafik från söktjänsten till sajterna ifråga så att de i dag nästan är obefintliga.

Svensk alternativmedia censureras

Även svenska sajter som Samhällsnytt och Fria Tider har drabbats av samma slags censur. Såvida man inte gör väldigt specifika sökningar, på rubriker eller sajternas namn, har resultat som tidigare låg högt upp nu nästan försvunnit helt. Via andra sökmotorer hittas de dock utan problem.

LÄS ÄVEN: Visselblåsare från Google: ”företaget underminerar hela det demokratiska systemet”

Censuren kan vara ett resultat av att Google 2019 började använda sig av anställda som manuellt går igenom och rankar sajter utifrån hur ”trovärdiga” de är, vilket sedan påverkar hur de hamnar bland sökresultaten. Bedömningarna ska baseras på vad som skrivs om sajterna på Wikipedia, ett uppslagsverk som är känt för att styras av vänsteraktivister.

Att svartlista sajter är ytterligare en åtgärd Google sysslar med, även om detta påstås användas restriktivt.

LÄS ÄVEN: Före detta anställd berättar inifrån Google: ’De skapade en orwellsk mardröm till censurmaskin’