Göran Persson erkänner antisemitism i SSU – ”har fått in stark influens från Mellanöstern”
Foto: Magnus Fröderberg

Den tidigare statsministern och socialdemokratiske partiledaren Göran Persson säger i en intervju i DN att han ser ett större problem med hat och extremism i dag än på 90-talet och tar som ett exempel på det upp antisemitismen inom SSU.

Persson har länge arbetat mot antisemitism. Som statsminister tog han bland annat initiativ till projektet ”Om detta må ni berätta…”, en bok om de tyska nazisternas folkmord på judar som distribuerats i 1,6 miljoner exemplar och även har översatts till de vanligaste invandrarspråken i Sverige. Tidigare i veckan mottog han Gilel Storch-priset för ”ihärdiga insatser och bidrag i kampen mot antisemitism”.

LÄS ÄVEN: Efter skandalerna – SSU Skåne förlorar statsbidrag

På 90-talet var svenskarna okunniga om Förintelsen, säger Persson men så är inte längre fallet. Samtidigt menar han att situationen i Sverige idag mycket väl kan vara värre än då.

– Då var man okunnig. Nu är man elak, fräck, hård, föraktfull, säger han.

LÄS ÄVEN: Nytt larm inifrån SSU – sektliknande styre och konverteringar till islam

Det är inte en höger- vänsterfråga

Persson tycker att det är viktigt att inte bara se på antisemitismens koppling till nazismen utan även den som kommer från vänstersidan och den muslimska invandringen. ”Det är inte en höger- vänsterfråga enbart, absolut inte”, säger han och lägger till att han känner ”stor sorg” över utvecklingen inom SSU i Malmö. Enligt Persson är det dessutom ett växande problem som inte kommer att stanna där.

LÄS MER: Brorson till militana islamismens ledare vann internvalet i S: ”Jag hatar judar”

– Jag tror att du har fått in i Malmös SSU-grupper en väldigt stark influens från Mellanöstern, där man har haft staten Israel som sin främsta fiende. Och så har motståndet till staten Israel blivit någonting som har övergått i antisemitism, ”de där judarna”. Det finns stor anledning till självkritik. Och det finns stor anledning att inse att det här inte bara kommer handla om Malmö.

LÄS MER: Efter Samhällsnytts avslöjanden om islamism: SSU kan förlora statligt miljonbidrag

LÄS MER: Så här vill islamisterna ta över hela SSU

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Almgren

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.