Enligt tidigare statsminister Göran Persson är det ”inom räckhåll” för Socialdemokraterna att återigen nå 40 procent av rösterna. Detta genom att locka tillbaka pensionärer genom att höja deras pensioner.

Det är i en intervju med TV4:s Nyhetsmorgon som S-veteranen presenterar lösningen för att Socialdemokraterna ska hitta tillbaka till sitt valresultat innan år 2006.

LÄS ÄVEN: Fem kronor – regeringens pensionshöjning till 96-åriga Gunbritt

Persson: ”För låga pensioner”

Persson, som numera är styrelseordförande i Swedbank, hävdar att Socialdemokraternas kan resa sig från det historiskt låga valresultatet på 28,3 procent om man höjer pensionerna.

– Ja definitivt. Det är absolut möjligt. Och det ligger inom räckhåll. Om man driver en politik som siktar på att ta tillbaka förtroendet, och det handlar om tre eller fyra stora frågor, man måste vinna opinionen, säger Persson.

– Vi har världens bästa pensionssystem, med den defekten att vi ger för låga pensioner, det behöver också justeras – nu.

LÄS ÄVEN: Nära varannan pensionär har inte råd att bo kvar

Vanligt i auktoritära stater

I forskarartikeln ”Constituional Reform and the Value of Social Citizenship” menar man att tilltaget är vanligt för auktoritära stater som Ryssland där pensionärer utgör den elektorala basen för Putins regim. De höga röstsiffrorna i denna grupp nås genom att man ”höjer pensionsutbetalningar inför varje presidentval”.

Det återstår att se om den svenska socialdemokratin ska följa Perssons råd att införa Putins modell i Sverige.