Göteborg
Inrikes

Göteborg rustar mot fordonsterrorism – ”Gatumöblerna ska öka tryggheten”

Publicerad 12/15/2018
Annons

Göteborgs Stad placerar ut nya hinder mot terrorism. Gågator ska skyddas med hjälp av stora betongfundament som väger omkring fyra ton. Skydden har utformats som möbler. Även judiska församlingen i Göteborg får förstärkt skydd.

Den 7 april 2017 utförde den illegale invandraren och islamisten Rakhmat Akilov ett terrordåd genom att köra en lastbil längs Drottninggatan i Stockholm. Terroristen körde ihjäl fem personer. Den långa gågatan i huvudstaden skyddades av betonghinder med en vikt på drygt ett ton. Dessa betonghinder var inte till någon hjälp när islamisten plöjde fram och massakrerade fotgängare på eftermiddagen.

Nu har Göteborg börjat placera ut betonghinder för att skydda sig mot fordonsattacker. I de centrala delarna av staden monteras betongfundament. Dessa terrorskydd väger omkring fyra ton och har utformats som bänkar, skriver Göteborgs Stad på sin hemsida.

LÄS MER: Säpo slog till mot flera personer under morgonen – förberedelse till terroristbrott

”Gatumöbler”
Göteborgs Stad kallar terrorskydden för ”gatumöbler för säkerhetens skull”. På sin hemsida skriver staden: ”gatumöblerna är tänkta att öka tryggheten och säkerheten på några av de platser i staden där allra flest människor är i rörelse”.

De första placerades på Kungsgatan, i höjd med domkyrkan. Ytterligare två placerades vid Vallgatan/Korsgatan. Totalt kommer staden att placera ut 40 stycken terrorskydd.

– Vi har arbetat aktivt med detta sedan dådet i Stockholm ägde rum. Det är en fråga som vi fått från politikerna – att skapa den här tryggheten på de här gatorna, säger Emelie Setterberg, trafikingenjör på Göteborgs Stad.

Judiska församlingen
Nyligen presenterades en stor studie som visar situationen för judar i Europa vad gäller antisemitism. Sverige sticker ut som ett av de länder där judehatet ökat mest och där judarna också anser att de styrande gör minst för att komma till rätta med problemet.

För ett år sedan dömdes tre invandrare från Syrien och ”Palestina” för en brandattack mot synagogan i Göteborg. Fler personer deltog i attacken men har inte kunnat identifieras.

LÄS MER: Internationell studie visar: Antisemitismen ökar mest i Sverige

I samband med att Göteborgs Stad ökar säkerheten på gatorna förstärks även skyddet vid den judiska församlingen på Östra Larmgatan.

– Vi håller på där i detta nu och sätter upp säkerhetspollare som kommer att vara påkörningssäkra till en viss gräns. Vi har haft samråd med polisen i frågan. Det är på grund av hotbilden mot judiska församlingen, säger Mattias Junemo vid Trafikkontoret till GP (2018-12-14)

LÄS MER: Palestinier som utförde terrorattack mot synagoga i Göteborg slipper utvisning

Terrordådet 2017
Under utredningen mot den islamistiske terroristen Rakhmat Akilov skapade polisens tekniker en 3D-film. I filmen får vi en bild av terroristen färdväg längs gatorna kring Drottninggatan i Stockholm. Det framgår tydligt hur otillräckligt skydd de drygt ett ton tunga betonglejonen erbjöd mot fordonsterrorism.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons