göteborg demokraterna

Foto: Privat

Inrikes

Göteborg ska räkna barn som förs bort av hedersrelaterade skäl

Publicerad 12/11/2019
Annons

Tre syskon från Angered var försvunna en längre tid – men ingen verkade sakna dem.  På tisdagskvällen var dessa barn i fokus för den politiska debatten i Göteborg. Kommunfullmäktige har nu bestämt att man ska börja räkna elever som misstänks ha förts utomlands, rapporterar DN.

– De barnen vi missade i Angered… Det är för deras skull vi debatterar detta, sade Jessica Blixt från Demokraterna.

Under debatten diskuterade man vilken del av Göteborg som ska ha ansvaret för att sammanställa antalet barn som förs utomlands ”av hedersrelaterade anledningar”. Man diskuterade även hur man ska kartlägga dessa fall.

Göteborgspartiet Demokraterna har drivit frågan och sedan tidigt i höst har även de forna allianspartierna börjat stötta arbetet. Deras gemensamma förslag var att stadsledningskontoret ska ges uppdraget att tillsammans med social resursförvaltning och grundskoleförvaltningen ”skyndsamt utreda” hur kartläggningen av de bortförda barnen ska utformas. Fullmäktige delade den bilden och har nu fattat beslutet att det är så det ska bli.

Hittills har Göteborg haft dålig koll på hur frånvaron i skolan ser ut, uppger DN. Ett fall där tre barn från en familj i Angered inte dök upp vid terminsstart togs upp som exempel i debatten då ingen rapporterat att barnen saknades. De var bortförda till utlandet av hedersrelaterade anledningar.

– Jag är jätteglad och tacksam att vi kan fatta beslut om detta i dag. Vi vet nämligen att ett okänt antal barn förs utomlands från Göteborg varje år. Att inte agera är oförlåtligt. Inte en enda ungdom ska vara saknad utan att vi vet vad som har hänt, sa Jessica Blixt (D).

Men Vänsterpartiet och Miljöpartiet motsatte sig förslaget. De ville ”inte delta i beslutet”.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons