Den stängslade fyrfiliga motorvägen har hittills fungerat som en barriär för invånarna i välbeställda Ursvik mot problemtyngda “utsatta” Rinkeby. Men nu är det på väg att ändras då en bro över vägen har byggts mellan områdena. Det gillas inte av Ursviksborna.

Att få fri tillströmning från Rinkeby är något som många i Ursvik inte känner sig trakterade av. Den nya bron har redan innan den öppnats lett till att nybyggda bostadsrätter i Ursvik blivit svåra att sälja och att många skyndar sig att flytta.

LÄS ÄVEN: Panikförsäljning av bostadsrätter i Ursvik när bron till Rinkeby byggs

I ett reportage i lokaltidningen Mitti berättar boende i Ursvik hur man från sina balkonger hör det ständigt återkommande ljuden från polisernas sirener, ser blåljusen lysa upp fasaderna på kvällarna och med blicken kan följa de hovrande polishelikoptrarna i luften över det invandrardominerade grannområdet Rinkeby.

– Inte så kul såklart, men det känns ändå hoppfullt att se hur de jobbar mot kriminaliteten, säger Isak Lindstrand.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Kräver övervakning, bommar och hinder

Brobyggarna menar att förbindelsen också ska fungera som en social bro mellan människor och motverka segregation. Men i Ursvik har inte alla låtit sig övertygas av de vackra orden och goda ambitionerna.

En av dem är Axel Conradi, moderat oppositionsråd i kommunen. Att bron nu är ett faktum inser han men för att minimera de negativa konsekvenserna kräver han att den förses med ordentlig kameraövervakning. Han vill också att bommar eller hinder sätts upp så att bron inte kan användas av bilar.

“Gängkriminaliteten i Rinkeby ska inte påverka Ursviksborna”, skriver Axel Conradi i ett inlägg på sitt partis lokala Facebook-sida.

I en intervju med lokaltidningen Mitti utvecklar Conradi sina tankar om bron:

– Rinkeby har problem med tystnadskultur, rån och drogförsäljning. Bron blir en tydlig kopplingspunkt mellan stadsdelarna. Det här är en liten åtgärd som ökar tryggheten för alla invånare, både i Rinkeby och Ursvik. Övervakningen kommer inte påverka laglydiga människor utan bara det fåtal som ägnar sig åt kriminalitet.

Får både ros och ris

På Facebook är det många som håller med Conradi. Men det finns också de som är kritiska och antyder att moderatpolitikern är rasist. I stället för kriminella personer menar en av de som kommenterat att det “mörkhyade personer” Conradi har problem med.

På den så väl politiska som geografiska motståndarsidan kommer också mothugg. Vänsterpartiets gruppledare i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd, Veronica Stiernborg, är upprörd när hon intervjuas av Mitti:

– Om Conradi vill provocera så har han lyckats, hela förslaget är högerpopulistiskt. Kameraövervakning hjälper inte mot kriminalitet. Utspelet är kränkande mot Rinkebyborna och bidrar bara till mer stigmatisering..

Även Conradis parti är representerat i Rinkeby och här försöker man nu medla i konflikten. Moderata ordföranden i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, Ole-Jörgen Persson, vill först inte kommentera bråket när Mitti hör av sig men återkommer senare via sin pressekreterare med ett sms. Han skriver:.

“Jag ser fram emot en dialog med Moderaterna i Sundbyberg om hur vi gemensamt ska skapa mer trygghet i hela Stockholm. Arbetet mot otrygghet och gängkriminalitet behöver göras gemensamt mellan kommuner, och är inte begränsade till enskilda stadsdelar.”

Invigning av bron kan försenas

Bron som mäter 85 meter i längd är tänkt att kunna nyttjas av såväl fotgängare som cyklister och bilister i båda riktningarna. Enligt den ursprungliga planen ska bron öppnas för trafik nästa år. Men bygget har försenats och invigningen kan komma att behöva skjutas fram.