Foto: Väsk.

Gränskontroller vid inre gräns förlängs i sex månader

Delningar

➤ Regeringen bedömer att det fortsatt finns ett hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten.

På fredagen meddelar regeringen att man beslutat att förlänga gränskontroll vid den inre gränsen i hamnarna i syd och väst samt vid Öresundsbron i ytterligare sex månader – fram till och med den 11 maj 2018.

Beslutet har fattats med stöd av den EU-gemensamma lagstiftningen och utifrån regeringens bedömning att det fortsatt finns ett hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten.

”Den risk som framför allt bristerna i kontrollen av EU:s yttre gränser medför – vilket bland annat gör det möjligt för potentiella terrorister att resa in i Schengenområdet – gör att vi måste ha kvar våra egna inre gränskontroller. Kontrollen ska genomföras vid de hamnar i polisregionerna Syd och Väst som Polismyndigheten bedömer som lämpliga, samt vid Öresundsbron”, skriver man i ett pressmeddelande.

Vid akut behov kan polisen införa gränskontroller även på andra ställen i som längst två veckor. Polisen kan också ansöka om att få ha gränskontroller vid gränsen mot Norge och Finland.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.