öresundsbron2

Foto: jorchr.

Inrikes

Gränspolisen i Skåne under hård press – klarar inte sitt uppdrag

Publicerad 4/11/2018
Annons

Dagligen försätts migranter med avslag på fri fot. ”Vi klarar inte att göra det som regeringen vill att vi ska göra.”

Bristen på förvarsplatser har lett till att allt fler migranter med avslag på asylansökan lever gömda och dagligen försätts personer som saknar rätt att vistas i Sverige på fri fot.

De beordras att anmäla sig till polisen varje vecka varav en del avviker och hittas inte igen.

– Vi klarar inte att göra det som regeringen vill att vi ska göra, säger Michael Mattsson, chef för gränspolisen i Sydsverige, till Sydsvenskan.

LÄS MER: Gränspolisen tvingas släppa illegala invandrare på grund av fortsatt brist på förvarsplatser

Aldrig förut har man haft så många frihetsberövade som nu – drygt 350 stycken runt om i landet, vilket är samtliga platser. Enligt Rikspolisstyrelsen behövs 450 platser.

Samtidigt gör polisen allt färre inre utlänningskontroller.

I Skåne gjorde polisen under de senaste tre månaderna 977 kontroller jämfört med 1 266 under samma period 2017. Även antalet arbetskontroller går ned.

– Siffrorna visar hur det står till med svensk polis – med hög arbetsbelastning och många frihetsberövanden, säger Michael Mattsson.

– Vi har inom gränspolisen haft ett hundratal frihetsberövande varje dygn i vinter. De måste vi hantera med egen personal.

Dock har ett utökat samarbete med Arbetsmiljöverket och tio andra myndigheter ökat träffsäkerheten i arbetskontrollerna. Många jobbar illegalt på krogar, frisersalonger, verkstäder och byggen för låga löner och med dåliga arbetsvillkor.

LÄS MER: Fler illegala invandrare – färre utlänningskontroller

Vidare berättar Mattsson att man direktavvisar upp till 200 personer i veckan vid gränskontrollerna varav en del varit spärrade från inresor i Schengenområdet och andra försöker gång på gång att ta sig in i Sverige.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons