I bjärt kontrast till justitieminister Morgan Johanssons bedyranden om att S-regeringen är på väg att ”knäcka gängen” går 2022 mot att bli ett nytt rekordår för gängkriminella skottlossningar som helhet och sådana med dödlig utgång. Christoffer Bohman, polischef i Södermanland, varnar nu för att ”Sverige har tappat greppet” om gängkriminaliteten. Han har dock själv uppmärksammats för att sakna grepp om verkligheten när han med gråten i halsen gick ut och beskrev förövarna som pojkar och offer för socioekonomiska omständigheter.

På fredagen hölls polisen i region Öst en presskonferens om den alarmerande situationen i Eskilstuna när det gäller det väpnade invandrarvåldet. Detta efter att antalet skjutningar i gängmiljö under årets fyra första månader nästan tredubblats jämfört med året innan. Den senaste med dödlig utgång begicks i måndags.

Eskilstuna förvandlad stad

Staden som tidigare var känd för sina många industrientreprenörer har idag förvandlats till ett skräckexempel på följderna av för hög invandring och åtföljande misslyckad integration. På pressträffen närvarade bland annat Christoffer Bohman, chef för utredningssektionen i polisområde Södermanland. Han erkände att våldsspiralen nu eskalerat bortom vad polisen klarar av att hantera.

– Sverige har tappat greppet, förklarade han.

”En nationell kris”

Eskilstuna är inte unikt. Samma utveckling kan ses i så gott som samtliga svenska städer, små som stora, där det finns ett eller flera bostadsområden av miljonprogramskaraktär som använts som avstjälpningsplatser för migranter från i huvudsak Mellanöstern och Afrika. I Eskilstuna är det just nu bara ännu lite värre än på andra håll därför att en större gängkonflikt blossat upp där.

Det var också en del av polischefens lägesbeskrivning att det inte handlar om ett lokalt fenomen utan ”en nationell kris”.

– Det är inget specifikt för Eskilstuna, vi ser det på många håll i landet, konstaterade han.

”Decennier av misslyckande i samhället”

Bohman påtalade också att det som sker är en följd av ”decennier av misslyckande i samhället” men ville inte gå närmare in på vilka politikområden som åsyftades. Han delgav dock åhörarna en egen hypotes om vad som kan förklara det skenande skjutvapenvåldet.

Enligt polischefen är orsaken att ”många unga män befinner sig på en liten yta”. Inte heller här ville han precisera sig ytterligare om vilka det är som skjuter, utöver att de är unga och män.

Ser mer pengar till invandrarna som lösning

Boman har tidigare varit ute i den kriminalpolitiska debatten med egna förslag på hur man kan få bukt med gängkriminaliteten. Ett av dem är att ge invandrarna mer pengar så att de kan ”höja sina levnadsvillkor”.

Han förordade i det sammanhanget också att alla svenskar engagerar sig i invandrarna och ”gör en gemensam resa” med dem från utanför- till innanförskap. Även då kallade han utvecklingen svepande för ”ett misslyckande för samhället”.

Beväpnade gängkriminella ”pojkar” och socioekonomiska offer

Stor uppmärksamhet fick det när Bohman ytterligare en tid tidigare gick ut på Facebook i en vädjan till de invandrade gängmördarna att sluta skjuta. Många reagerade kritiskt på att ynglingarna som dragit skjutvapen mot butikspersonal beskrevs som ”pojkar” och att polischefen med gråt i halsen signalerade att dessa bör ses som offer vi bör tycka synd om.

Sverige snart ”ett enda stort utsatt område”

Bohman är inte ensam inom poliskåren att larma om att myndigheten tappat kontrollen över lag och ordning i samhället och att de grovt kriminella invandrargängen tagit över våldsmonopolet och ”skipar rättvisa” sinsemellan med vapen i hand.

Samnytt rapporterade nyligen om polismannen Peter Torstensson som arbetat i yrket i 30 år och beskriver situationen som att det snart inte finns hundratals ”utsatta områden” i Sverige utan att hela landet är på väg att bli ett enda stort utsatt område.