gravid-covid-feat
Inrikes

Gravida kvinnor litar inte på att vaccinerna är säkra

Publicerad 1/20/2022
Annons

Uppemot varannan gravid kvinna i Sverige har valt att inte vaccinera sig mot covid. Det främsta skälet är att man inte vill utsätta barnet i magen för de eventuellt ännu oupptäckta biverkningar som de endast snabb- och nödtestade vaccinerna skulle kunna ha.

Skåne och delar av Småland är de regioner i landet där kvinnor som säger nej till vaccin under graviditeten är i majoritet – över 50 procent. Högst andel vaccinerade gravida kvinnor finns i Västernorrland och Gotland men även där har närmare var tredje valt att ta det säkra före det osäkra och vänta med att vaccinera sig för barnets skull. För riket som helhet är det fyra kvinnor av tio som vill vänta och inte utsätta barnet för onödig risk.

Flera kvinnor som statstelevisionen har talat med pekar på den plötsliga kovändningen från Folkhälsomyndigheten. Över en natt bytte man fot från att gravida kvinnor inte skulle ta sprutorna till att de bör göra det, från att säga att vaccinerna inte är tillräckligt säkra för att kunna rekommenderas för gravida till att tvärtom hävda att de är det.

– Fram till en viss tidpunkt var det rekommenderat för gravida att inte ta vaccinet. När det sedan vände från en dag till en annan kände jag mig helt enkelt väldigt skeptisk till att ta det. Känslan höll i sig fram till dagen jag födde, säger en av de kvinnor som SVT talat med och som nyligen födde barn.

En annan kvinna påpekar att det finns många gamla och beprövade mediciner som gravida avråds från att ta och undrar hur hon ska kunna lita på att det helt nya och obeprövade covidvaccinet är säkert.

Tecken finns på att kvinnor i kontrast till Folkhälsomyndighetens budskap blivit mer skeptiska till att vaccinera sig under graviditeten än de var tidigare En kvinna berättar för stats-TV att hon dubbelvaccinerade sig medan hon ammade sin första dotter men nu valt att inte ta någon tredje dos när hon väntar sitt nästa barn., detta trots att hon har diabetes och andra riskfaktorer för att få svåra symptom om hon skulle smittas med covid.

Beskedet från statsepidemiolog Anders Tegnell var vid upprepade tillfällen från 2020 och fram till en pressträff den 24 april förra året tydligt: gravida rekommenderades att inte vaccinera sig. Men bara några dagar senare gick myndigheten, utan att förklara varför man ändrat sig, ut med att man nu erbjöd alla gravida kvinnor vaccinering i det som då kallades fas 3.

Skandaler där otillräckligt testade mediciner lett till fosterskador har förekommit. Den största är Neurosedynskandalen i början av 60-talet. Gravida kvinnor uppmanades av läkare att äta det nya sömn- och rogivande preparatet som Astra i Sverige lanserade under namnet Neurosedyn men som bl a Talidomid, i andra länder. Många lydde och tusentals kvinnor födde gravt missbildade barn utan armar och ben. Se bilder HÄR.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1058Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons