Greta Thunberg har återigen bjudit in gangsterrapparen 1.Cuz till att uppträda vid klimatstrejken ”Fridays For Future”. Klimatrörelsen har inget problem att samarbeta med den gängkopplade artisten. Nu kan Samnytt även visa att gangsterrapparen umgås en dömd mördare från ökända Dödspatrullen – som avrättade sitt offer med flera skott i huvudet på en pizzeria i Rinkeby.
– Vi kör på med folk som vi tror når ut till folk och har något att säga, har Fridays for Future försvarat samarbetet.

På fredagen håller klimataktivisten Greta Thunbergs projekt ”Fridays for Future” en stor demonstration i centrala Stockholm.

Vid sidan om demonstrationståg till Medborgarplatsen och flera talare ska även rapartisten 1.Cuz med rånarluvan ”klimatstrejka” och uppträda för besökarna på Mynttorget.

Gängkriminalitet

Rapartisten 1.Cuz har miljoner spelningar på Spotify och YouTube. Han har flera gånger medverkat i statstelevisionen och TV4 men utan att tittarna får veta vem han är.

Samnytt har tidigare avslöjat personen bakom artistnamnet är 25-årige Abas Abdikarim Bakar med invandrarbakgrund från Somalia.

LÄS MER: Här är anonyme rapparen 1.Cuz som kampanjar med Greta

1.Cuz med Greta/1.Cuz utan mask. Foto: Mattias Edwall/Polisen

Abas Abdikarim Bakar, eller 1.Cuz, är tidigare dömd för synnerligen grovt vapenbrott efter att ha deltagit i en transport av fem automatvapen samt magasin och ammunition till dessa.

1.Cuz transporterar automatvapen. Foto: Polisen
1.Cuz transporterar automatvapen. Foto: Polisen

Vidare förekommer han i belastningsregistret för flera narkotikabrott. I början av januari utsattes 1.Cuz bostad i stadsdelen Hässelby-Vällingby för ett bombdåd.

LÄS MER: Bombdåd mot Gretas gangsterkompis 1.Cuz

Kopplas till Dödspatrullen

Samnytt kan visa rapartisten 1.Cuz nära relation med det ökända kriminella nätverket Dödspatrullen i Rinkeby som kopplas till flera kontraktsmord och omfattande narkotikahandel.

Nyligen publicerade 1.Cuz en bild på Instagram där han syns hänga sin arm runt den dömde mördaren Abdirizak Osman, 21, – mer känd i den undre världen som ”Shacki” från Dödspatrullen. Den andra handen ska visa att 1.Cuz håller ett vapen.

Dödspatrullens ”Shacki” i mitten och 1.Cuz till höger.

Den 8 januari 2018 sköts en gängkriminell från Rinkebygänget Shottaz till döds på Rinkeby pizzeria. Offret sköts i huvudet och halsen medan han satt och åt mat.

Det var rapartisten 1.Cuz vän Abdirizak ”Shacki” Osman som klev in på pizzerian med en pistol och avlossade skotten.

Abdirizak ”Shacki” Osman mördar på pizzeria.
Abdirizak ”Shacki” Osman skjuter offret i huvudet.
Offret sjunker ihop i pizzerian.

Abdirizak Osman dömdes för mordet både i Solna tingsrätt och Svea hovrätt. Påföljden blev ungdomsvård i tre år. Senare skulle Abdirizak Osman även rymma från sitt straff, vilket Samnytt tidigare har rapporterat om.

LÄS MER: Abdirizak sköt huvudet av man på pizzeria

Det framgick av polisutredningen rörande mordet att Abdirizak ”Shacki” Osman har nära koppling till det kriminella nätverket Dödspatrullen.

Faksimil Svea hovrätt

Bilden på 1.Cuz tillsammans med Abdirizak ”Shacki” Osman är publicerad på sociala medier i samband inspelningen av artistens senaste musikvideo ”Trauma Paranoia” som utspelar sig i Rinkeby och Hässelby gård.

Låten glorifierar gängkriminalitet med narkotikahandel och skjutningar.

Försvaret: ”Folk som har något att säga”

Det är andra gången som Greta Thunbergs projekt tar draghjälp från gangsterrapparen. År 2020 försvarade Fridays for Future beslutet att samarbeta med 1.Cuz.

– Vi kör på med folk som vi tror når ut till folk och har något att säga, berättade Fridays for Futures medarbetare Isabelle Axelsson för Expressen.

LÄS MER: Greta klimatstrejkade med dömd gangster

Samnytt har sökt Fridays for Future på fredagen för att höra hur de resonerar kring samarbetet med 1.Cuz och artistens koppling till Dödspatrullen.

LÄS MER: Här är anonyme rapparen 1.Cuz som kampanjar med Greta