iranpersiska

Faksimil: khbooks.se

Inrikes

Grovt antisemitiska skolböcker från Iran säljs till svenska skolor

Publicerad 11/14/2019
Annons

Kommunens chef för modersmålsenheten anade oråd när han såg bilder på beväpnade barn och en ökänd revolutionär islamistisk ledare. När skolpersonal sedan upptäckte att de fått islamistiska och antisemitiska läroböcker i persiska blev de förskräckta. Kommunen skriver till Skolverket att man i böckerna kallar Israel och judar för ”Satan”. De som först beställt böckerna från Iran är Khayyem Books som köper in utländska böcker som sedan säljs vidare till svenska skolor.

Läroböckerna för persiska som modersmål hade köpts in från den stora läromedelsdistributören LäroMedia. Men chefen för modersmålenheten, Zacharias Fjellander, blev misstänksam när han såg bilder i böckerna, rapporterar Världen idag. Bland bilderna fanns ledaren för den islamiska revolutionen i Iran, Ayatollah Khomeini, som införde sharialagar i landet. Fjellander ringde sin persisktalande vän för att stämma av vad som faktiskt stod skrivet i böckerna.

– Så jag ringde en kompis som kan persiska och så träffades vi. Han hade haft de här gymnasieböckerna själv och kände genast igen dem. Han sade: ”Oj, oj, det här är inte okej!”, berättar Fjellander.

När vännerna hade undersökt saken närmare hittade de antisemitiska och islamistiska påståenden i de iranska läroböckerna. På en av läroböckernas förstasida, riktade mot gymnasieelever, ska de ha hittat ett citat från Ayatollah Khomeini: ”Om alla kulturer följer islamisk kultur och alla grupper blir muslimer, då kan ingen skada oss.”

I en annan gymnasiebok kallas Israel ”Satan” och i texten finns uppmaningar riktade mot eleverna. Det står att de ska gå in i kampen mot judarna.

Det visade sig också att personalen som hade beställt böckerna inte kände till innehållet i dessa. Fjellander bestämde tillsammans med sina chefer att de skulle skriva till både LäroMedia och Skolverket för att de skulle kunna vidta åtgärder.

Pär Larsson på LäroMedia säger till Världen Idag att de spärrade böckerna för inköp så fort de fick vetskap om innehållet. Han uppger att de köpt in böckerna från det svenska företaget Khayyem Books som säljer böcker i syfte att lära ut modersmål som dari, persiska och somaliska.

– Vi censurerar ju inte i grund och botten, och vi har inte kunskapen om vad som står i alla de här böckerna. Vi kan ju inte språken, säger Larsson till Världen idag.

Han säger också att han talat med Khayyem Books och uppmanat dem att inte ta in böcker som inte är lämpliga för svensk skola. Men två veckor efter deras samtal kan man fortfarande köpa böckerna på Khayyem Books egen hemsida.

Skolverket kan ingenting göra eftersom regering och riksdag för flera decennier sedan beslutade att avskaffa statligt godkännande av läromedel.

– Skolverket har alltså inget mandat att agera mot enskilda läromedel. Om vi ska få det, behöver regering och riksdag besluta att vi ska ha den rollen, skriver Skolverkets presschef Mattias Ragert till tidningen.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons