skola penna linjal papper elev
Inrikes

Grundskola förbjuder mjukisbyxor och ’becknarväskor’

Publicerad 9/29/2020
Annons

När Jensens grundskola i Göteborg inför en ny klädkod är man specifikt emot vissa kombinationer av kläder som man menar kan associeras med machokultur, utanförskap och kriminalitet.

I ett dokument som skolans rektor Sebastian Nyrén Vanneryr har skickat ut till föräldrar uppmanas eleverna att klä sig ”propert”. Med de nya riktlinjerna uppmuntrar man till ”kläder som ger ett bra intryck och som bidrar till ett trivsamt klimat” vilket ska ge ”god effekt på prestation, trygghet och självkänsla”.

I dokumentet framgår också att man motsätter sig ”kläder som vi anser skapar ett sämre klimat eller en negativ bild av eleven”. Som exempel på detta framhålls mjukisbyxor och så kallad becknarväska – mag- eller midjeväska. Man vill heller inte se kläder som ”på ett uppenbart sätt uppfattas som utmanande och objektifierande”.

Påverkar tryggheten

Ambitionen med den nya klädkoden ska enligt rektorn vara ”att skapa förståelse hos våra elever om att klädseln både påverkar atmosfären/tryggheten på en skola, samt att olika val av kläder/attribut precis som språkbruk/jargong påverkar hur omgivningen ser på dem”.

Man framhåller samtidigt att det inte handlar om skoluniform utan rekommendationer.

Upprörda föräldrar

En förälder Göteborgs-Posten har talat med är upprörd över den nya inriktningen på skolan.

– Det har spårat ur. Ett omfattande segregationstänk lyser igenom. Jag känner stark oro för utvecklingen och för mitt barn som går där, säger föräldern.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
582Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons