41-årige Mohamad Amini som igår häktades misstänkt för att ha våldtagit en kvinna för att därefter knuffa ned henne i ett gruvhål i Norbergs kommun, befinner sig enligt egen utsago på flykt undan sin frus familj. Mohamads fru försvann för tre år sedan, och han befarar att han kommer drabbas av problem i hemlandet om han återvänder till Afghanistan.

Igår häktades 41-årige Mohamad Amini, som tros vara från Afghanistan, för försök till mord och våldtäkt. Detta sedan han våldtagit en kvinna och knuffat ned henne i ett gruvhål i Norbergs kommun.

Kom till Sverige från Iran

Mohamad har enligt handlingar Samnytt tagit del av uppgett för Migrationsverket att han är en sunnimuslimsk uzbek som ingått äktenskap med en shiamuslimsk hazarkvinna i Afghanistan. Kvinnan har berättat att hon ”rymde” från sin familj för att gifta sig med Mohamad, och hon är mamma till de tre barn som bor med honom i Sverige. De tre barnen uppges vara födda 2007, 2008 och 2011.

Migrationsverket tror att Mohamad Amiri kommer från Sheberghan i Jowzjanprovinsen i norra Afghanistan. Provinsen gränsar till Turkmenistan och ligger även nära Uzbekistan. I Sheberghan bor en stor andel turkmener och uzbeker.

Myndighetens bedömning är emellertid att Mohamad lämnade Afghanistan redan runt år 2000, och att han och hans fru då flyttade till Iran. Där ska det ha uppstått en konflikt mellan paret och medlemmar av hustruns familj, som även de flyttat till Iran, och som inte godtog äktenskapet.

Mohamad har berättat att familjen inte trivdes i Iran, och i samband med flyktingkrisen 2015 passade de därför på att ta sig till Sverige. De lämnade in sin asylansökan i Sverige den 26 oktober det året.

Faksimil

Nekades asyl

Migrationsverket avslog Mohamads ansökan om asyl redan i oktober 2017. Bland annat konstaterades att han ”inte har gjort sin eller barnens identiteter sannolika”. Migrationsverkets beslut slogs fast av migrationsdomstolen året därpå.

Domen överklagades till Migrationsöverdomstolen, som inte beviljade prövningstillstånd.

Mohamads fru fick även hon avslag på sin asylansökan, men hennes ärende behandlades som ett separat mål. Migrationsverket skriver bland annat i beslutet att hustruns identitet inte är styrkt, och att hon uppgett två olika namn under asylansökningsprocessen. Kvinnan har skyllt detta på att hon är analfabet.

Faksimil

Inte heller Mohamad Aminis identitet är styrkt. Enligt en bild på sig i afghansk uniform, som han laddat upp på Facebook, har han ett annat namn än det han uppgett för svenska myndigheter.

Facebook

Mohamads fru försvann

Trots att utvisningsbeslutet mot familjen vann laga kraft för mer än fyra år sedan har Mohamad och de tre barnen stannat i Sverige. Det råder däremot frågetecken kring Mohamads fru, tillika barnens mamma.

I en polisanteckning från februari 2021, då Mohamad misstänktes för olovlig körning, skriver en förhörsledare på polisens Region Mitt att:

”3 barn som Mohamad försörjer på heltid. Hans fru lämnade Mohamad, alternativt blev placerad någon annanstans för cirka 2 år sedan och Mohamad har ingen aning vart hon är.”

Under ett polisförhör gällande ringa narkotikabrott från 2019, två år tidigare, berättar istället Mohamad att barnen ibland är hos deras mamma.

Mohamads fru uppgav i samband med att hon överklagade Migrationsverkets beslut att hon var rädd att bli hedersmördad av sin man.

Faksimil

Bråk i svensk tvättstuga

Efter att Mohamads fru försvunnit har han fattat tycke för och velat gifta sig med en kvinna här i Sverige. När kvinnan tackade nej till frieriet, blev hon hotad, uttvingad i skogen, våldtagen och slängd i ett gruvhål. Enligt uppgifter till Expressen återvände Mohamad till gruvhålet efter dådet, och när han upptäckte att kvinnan fortfarande var vid liv slängde han ned stora stenar mot henne.

Mohamad Amini har sagt att han inte vill återvända till Afghanistan. Anledningen är inte minst att han är rädd för att det ska bli bråk mellan honom och hans frus familj. Oavsett var de bor i Afghanistan finns risk för problem på grund av ”den allmänt fientliga inställningen till blandäktenskap”, menar han och jämför med att de på samma sätt ”fått problem här i Sverige exempelvis i samband med bråk i en tvättstuga”.

LÄS ÄVEN: Mystisk afghansk trebarnspappa bakom brutala gruvvåldtäkten