Ulf Borgström, känd som ”gryningspryomanen” efter att ha anlagt en serie mordbränder, frigavs i våras i förtid villkorligt mot att han skulle bära fotboja under den resterande strafftiden. Men nu är han försvunnen efter att ha gjort sig kvitt fotbojan.

Kriminalvården och polisen i Örebro, där Borgström varit bosatt efter det förtida frigivandet, bekräftar att fången har avvikit och att en jakt på honom har inletts, hittills utan framgång. Han har nu varit försvunnit i ett par dygn.

Man vet att Borgström befann sig i närheten av friluftsområdet Oset i Örebro vid 21-tiden på måndagskvällen. Några timmar senare bröts GPS-signalen och Kriminalvården begärde då handräckning från polisen för att efterforska om pyromanen fortfarande befann sig på platsen. Det gjorde han inte och vart han tagit vägen är det ingen som vet.

Dömd för stort antal mordbränder

Borgström har fått sitt smeknamn ”gryningspyromanen” efter att ha anlagt en rad mordbränder i de tidiga morgontimmarna och har i flera omgångar dömts till fängelse för sådana brott. Det straff han avtjänade vid avvikandet är för en brandattack mot socialförvaltningens kontor i Köping i december 2017.

Han misstänks ha begått betydligt fler mordbränder än de han dömts för. De första bränderna som kunde knytas till Borgström anlades för snart 20 år sedan.

Hotade avrätta 12 slumpvis utvalda personer

I september i år – efter att Borgström släppts ut ur fängelset med fotboja – häktades han misstänkt för grovt hot mot tjänsteman, en polischef. I ett brev skrev Borgström att han ”utstuderat och systematiskt skulle avrätta 12 slumpmässigt utvalda personer”.

Trots det skriftliga hotet lades förundersökningen ner och Borgström släpptes på nytt ut i frihet med fotboja. Myndigheterna tror inte att han utgör någon fara för allmänheten. Det framgår inte vad den bedömningen grundar sig på men polisens presstalesperson Diana Qudhaib bedyrar att ”medborgarna kan känna sig trygga”.