gud

Faksimil Facebook

Inrikes

”Gud är fascist” – lärobok för årskurs 7 använder punkbandet Ebba Grön för att beskriva Jesus

Publicerad 4/16/2018
Annons

Punkbandets syn på Jesus blev en del av programmet i religionskunskap. Elever uppges må illa och vill inte gå tillbaka till undervisningen i religion.

Journalisten Nuri Kino uppmärksammar i en statusuppdatering på sin Facebook  att i en lärobok, ”Impuls. Religion 1” för elever i årskurs sju, används punkbandets Ebba Gröns beskrivning av gud för att illustrera kristendomen. Enligt föräldrar till elever som går på skolan som Kino pratat med är budskapet kränkande för kristna och återspeglar en allt bredare ”kristofobi” i samhället.

HÄNG GUD

GUD E FACIST
GUD E RASIST
FÖR GUD GILLAR INTE ALLA FATTIGA
O GUD GILLAR INTE SVARTINGAR
O INTE FAN GILLAR HAN DEJ
HAN HAR GLÖMT DIG FÖR LÄNGE SEN
HÄNG GUD …

Elever som fick undervisning med hjälp av boken uppges må illa och ha fått mardrömmar av beskrivningen – och även av den tillhörande illustrationen av Jesus på krucifixet. Läroboken gavs ut av förlaget Natur och Kultur som specialiserar sig just på utgivning av läroböcker. Den ansvariga myndigheten som utför tillsyn och har i uppdrag att granska läromedel är Skolverket.

Tipset kommer från en skola i Södertälje som är hem för en stor diaspora av kristna syrianer/assyrier.

Uppdatering: efter att artikeln publicerats framkom det att förlaget Natur och Kultur som gav ut läroboken samarbetar med Stiftelsen Expo – bland annat genom att sponsra dem. Syftet med sponsringen uppges att vara ”att bygga upp, uppdatera och sprida Expos nya kunskapsbank Expo Fakta”.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
763Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons