Stockholms stad har valt konst och minnesplats för terrorattentatet på Drottninggatan den 7 april 2017. Verket är en skulptur av ett täcke i guldfärgad brons.

Konstverket ”Sanctuary”, eller ”Fredad plats”, har skapas av konstnären Ann-Sofi Sidén och arkitekten Mats Fahlander och kommer att placeras på Sergels torg.

Enligt Stockholms stad är ett täcke eller filt ”ett fundamentalt och centralt föremål i var människas liv, från vaggan till graven”.

– Minnesmärket är viktigt för Stockholms stad. Det är ett sätt att visa att vi alla är tillsammans med att bearbeta minnena och sorgen efter alla som på olika sätt drabbades den dagen. Det är också viktigt för stockholmarna och alla som besöker Stockholm som en plats att minnas på och samlas kring, säger Stefan Hagdahl, enhetschef på Stockholm konst.

Stockholms stad

Sergels torg menar man blev en naturlig samlingspunkt efter dådet och ”är som samlingspunkt också en symbol för demokrati och öppenhet”.

– Konstverket för minnesplatsen ska vara en uppmuntran till betraktaren att blicka framåt mot en mer orädd värld. De enskilda delarna i verket stärker helheten och det är både unikt och funktionellt, säger Stefan Hagdahl.