Kändiskriminologen och författaren Leif GW Persson tar bladet från munnen om gängkriminaliteten. I en intervju slår han fast att svenskar har väldigt lite med den sortens brott att göra. De begås till 95 procent av migranter som enligt GW släppts in i landet med ”en förlorad samhällspolitik”.

Det är i en intervju med Malou Siwers i TV4 som den jämfört med sina kollegor inom den kriminologiska professionen ofta mer rättframme Leif GW Persson kallar en spade för en spade när det gäller gängkriminaliteten. I medias rapportering stannar preciseringen av vilka det är som begår brotten nästan alltid vid att det är unga män. Men GW menar att den starka kopplingen till Sveriges havererade invandringspolitik inte ska förtigas.

– Det är en etnisk problematik i detta. Det här här inte svenne banans [sic] kriminalitet, utan det är invandrare och flyktingar som står för 95 procent av den.

Kritisk till migrations- och integrationspolitiken

GW har inget positivt att säga om de makthavare som genom sina migrationspolitiska beslut tillåtit denna etniska brottslighet att växa fram i Sverige till en nivå där Polisen regelbundet larmar om att den är bortom deras kontroll att hantera.

– Vår samhällspolitik verkar ha gått förlorad tidigt. Det måste rättas till på nåt sätt.

”Ett helvete” för brottsoffren

Persson vill samtidigt inte skriva under på den beskrivning som blir allt vanligare om att gängkriminaliteten är ett problem som är grundläggande system- och demokratihotande genom att på ett maffialiknande sätt äta sig allt längre in i samhällskroppen. För brottsoffren som drabbas är det dock ”ett helvete”.

– Det här är ingenting som gör att nationen kommer att gå under eller ned på knä. Det är ett riktat problem. Men de som berörs av det och inte har med saken att göra, vilket är sådär 30 till 50 gånger fler än de som är involverade i verksamheten, de riskerar att få ett helvete utan egen förskyllan. Och det stör mig kraftigt.

Se klippet på TV4 HÄR.