En häktesvakt har anhållits misstänkt för att ha vidarebefordrat uppgifter mellan häktade gängkriminella och deras kumpaner utanför häktet.

Fem livsstilskriminella från det så kallade Hässlenätverket sitter häktade misstänkta för grova narkotika- och vapenbrott. Detta efter en stor polisrazzia som genomfördes i början av juni.

Kvintetten är belagda med restriktioner vilket innebär att de inte får kommunicera med någon annan än sina försvarsadvokater. För att kringgå detta har man värvat en häktesvakt att agera kurir för uppgifter mellan sig och kumpanerna på utsidan. Det är Borås Tidning som nu avslöjar uppgifter som polis och åklagare velat undanhålla allmänheten.

Det framgår inte vad slags uppgifter det är som har kommunicerats men skälet till att restriktioner meddelas är huvudsakligen att häktade inte ska kunna försvåra brottsutredningen genom att prata ihop sig med andra personer i utredningen, få bevis undanröjda och liknande.

Flera liknande fall

Samnytt rapporterade nyligen om ett fall där en advokat, Peter Carlström, hjälpt en häktad gängkriminell med utomvästlig invandrarbakgrund att plantera ett falskt bevis med vilket denne senare lyckades bli frikänd för de brott, bland annat mordförsök, han stod åtalad för.

Samnytt har även rapporterat om gangsteradvokaterna Ekrem ”Kungen” Güngör och Amir ”Prinsen” Amdouni som agerat på liknande sätt för gängkriminellas räkning, De har båda fråntagits sina advokatlicenser och Güngör står även åtalad för förberedelse till mord.

Motivet oklart

Det framgår inte om den anhållne häktesvakten har några släkt- eller klanrelaterade lojalitetskopplingar till någon av de fem häktade eller om han hotats eller mutats för att gå deras ärenden. Polis och åklagare är förtegna med uppgifter om motivet. Man bekräftar bara att en häktesvakt har anhållits och att han kommer att avskedas.

Blodig konflikt mellan gängfalanger

De häktade uppges tillhöra gänget Hässle 1 som ligger i väpnad blodig konflikt med Hässle 2 sedan det tidigare sammanhållna kriminella invandrargänget med bas i det invandrardominerade och ”särskilt utsatta” området Hässleholmen splittrades i två rivaliserande falanger.

I skenet av de grova väpnade våldsbrott som utspelat sig i den konflikten och vikten av att få de inblandade bakom lås och bom, betraktas häktesvaktens agerande som allvarligt. Det är också sådant som rubbar allmänhetens förtroende för rättsväsendet, skriver BT.