Corona

Faksimil Twitter

Inrikes

Hälften av de som intensivvårdas för corona är under 65 år

Publicerad 3/21/2020
Annons

Den hårt kritiserade Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att ”i stort sett alla som dör eller behöver intensivvård är över 80–90 år”, men nya uppgifter visar att hälften av alla coronasmittade som hittills fått intensivvård i Sverige är under 65. Statsepidemiolog Anders Tegnell anser dock inte att det går att dra några slutsatser av statistiken.

Det är allmänt känt att äldre personer drabbas hårdast av viruset, speciellt om de har underliggande sjukdomar. Nu visar det sig dock att behovet av intensivvård är mer splittrat. Mer än hälften av de som intensivvårdats för viruset har varit under 65 år.

Det visar av siffror från svenska intensivvårdsregistret SIR som SVT tagit fram. Under senaste veckan har de som vårdas på intensiven ökat från 20 till 55 personer.

– Vi ser att både medelåldern och medianåldern är 62 år. Så vi har lite yngre patienter än det man sett till exempel i Italien, säger anestesiläkare Johnny Hillgren, ordförande för intensivvårdsregistret till SVT.

Statistiken motbevisar Tegnell

På en presskonferens i torsdags sa Anders Tegnell att det var väldigt ”udda” att en 27-åring vårdades på intensiven och påpekade att ”i stort sett alla som dör eller som behöver intensivvård är över 80 till 90 år”. Men statistiken från SIR ger alltså en helt annan bild.

Det har funnits 9 patienter mellan 20 och 49 år och 20 patienter mellan 50 och 65 år. Det gör att en majoritet varit under 65 år eftersom de resterande över 65 år är 26 stycken; 20 mellan 66 och 79 år och bara 6 personer på 80 år eller mer.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlsson, ville inte kommentera om han står bakom Anders Tegnells uttalande, men höll med om att det finns stora grupper även under 65.

– I åldrar under 65 finns också de stora grupperna människor, man får värdera siffrorna efter hur många som utsatts för smittan, men för unga friska personer är risken relativt liten, sa han.

47 procent av de intensivvårdade under 65

I USA kom CDC nyligen med nya siffror som visar att 16 procent av de undersöka i åldern 20-54 som smittats av corona behövt sjukhusvård. Tittar man på det som andel av alla som lagts in på sjukhus blir den andelen 38 procent.

Av de 121 som tagits in till intensivvård är hela 47 procent under 65 år gamla.

LÄS MER: Nya siffror: 16 procent av coronasmittade i åldern 20-54 behöver sjukhusvård

Men statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte att det på sikt kommer vara hälften av intensivvårdspatienterna som är under 65 år, men kan samtidigt inte svara på hur stor risken är för de under 65 att hamna på intensiven.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
624Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons