På torsdagsmorgonen stormade ett 40-tal Hamas-sympatisörer, varav ett flertal maskerade, anrika AF-borgen i Lund där delar av kommunstyrelsen sammanträdde. Politikerna tvingades fly lokalerna genom en bakdörr och polis tillkallas.

Det var vid 10-tiden på förmiddagen som några av Lunds tyngsta politiker i kommunstyrelsens arbetsutskott satt i möte med studentrepresentanter i AF-borgen när plötsligt en hord av pro-palestinska personer trängde sig in i lokalerna.

Flera av extremisterna var maskerade med palestinasjalar och avsikten var att sabotera politikernas möte. Polis tillkallades för att dels ledsaga de attackerade politikerna ut genom en nödutgång, dels för att avlägsna de våldsamma terrorsympatisörerna.

Delar av stormningen kan ses i videoklippet nedan.

Polisen valde lindrig brottsrubricering

Polisen utreder endast händelsen som brott mot ordningslagen, vilket innebär att man inte gripit någon av extremisterna. Det är i skrivande stund oklart vilken antidemokratisk gruppering som iscensatt stormningen.

Philip Sandberg (L) var en av de politiker som befann sig i mötesrummet när det stormades. Han säger i en skriftlig kommentar till Sydsvenskan att ”sabotera politiska möten, störa samtal med väljare på Stortorget, ockupera parkmark i centrala Lund där tältningsförbud råder och hota doktorspromotionen för de som vigt sitt liv åt livsviktig kunskap är helt fel”.

Tältockupanter avlägsnades av polis

De olagliga tältockupanterna som utgjorde en del av den antisemitiska aktionen vägrade att lämna mötet i Kungshuset. I ett pressmeddelande skriver Lunds universitet att det på grund av den aggressiva stämningen ”var svårt att få till en konstruktiv dialog”. Lagbrytarna krävde för att lämna området att universitetsledningen skulle underteckna en petition där de tar ställning för Hamas och Gaza och mot den judiska staten Israel.

Polis fick tillkallas för att avlägsna också dessa extremister från Kungshuset. Även här nöjde sig polisen med att rubricera händelsen som brott mot ordningslagen och att inte frihetsberöva någon. Man flaggar dock för att fler och allvarligare brottsmisstankar kan tillkomma.