Hamed 1 Diakite SVT 1

Hamed Diakite. Foto: Instagram

Inrikes

Hamed vittvättades av SVT – men nu fälls han för våldsamt motstånd

Publicerad 8/5/2023
Annons

Hamed Diakite från Elfenbenskusten vägrade visa giltigt färdbevis i kollektivtrafiken och blev aggressiv och våldsam när vakterna insisterade. Statstelevisionen gav Hamed – som är aktiv i en våldsbejakande rasidentitär organisation – stort utrymme att anklaga SL för rasism, vilket påverkade tingsrätten som friade honom för brotten. Hovrätten är emellertid inte lika lättpåverkad och fäller Hamed för våldsamt motstånd.

Samnytt har tidigare rapporterat utförligt om händelsen. Det var den 14 september förra året som SL tillsammans med ordningsvakter genomförde biljettkontroller på ett pendeltåg i södra Stockholm. Men när kontrollanterna kom fram till 18-årige Hamed Diakite ville han inte samarbeta och visa legitimation utan blev i stället aggressiv och våldsam.

Hamed anser att han som svart resenär inte ska behöva legitimera sig eller visa biljett eftersom det utgör så kallad rasprofilering. Enligt Hamed behöver vita personer som reser med SL aldrig visa biljett.

Medlem i extremistisk organisation

Detta är föreställningar som sprids av den internationella rasidentitära och vänsterextrema organisationen Black Lives Matter (BLM) där Hamed är medlem. Rörelsen har inriktat sig på att iscensätta omfattande kravaller i framför allt USA med våld, plundring, vandalisering och mordbränder.

BLM har försänkningar inom den svenska statstelevisionen och därifrån fick Hamed stöd i att i artiklar och reportage sprida bilden av att han var oskyldig till brott och bara försvarat sig mot strukturell rasism. Den mediebilden påverkade senare Södertörns tingsrätt så att man friade Hamed från det våldsamma motstånd han stod åtalad för. Nämndemän körde över juristdomaren som anmälde sig skiljaktig.

LÄS MER: SVT drevar om rasistiskt vaktingripande – nu åtalas invandraren för våldsamt motstånd

Hovrätten ändrar domen till skyldig

Åklagaren i målet valde att överklaga det märkliga domslutet och Svea hovrätt kommer på samma uppgifter fram till motsatt beslut. Man fäller Hamed för våldsamt motstånd.

Påföljden stannar dock vid lägsta möjliga dagsbot. I motsats till vad tingsrätten beslutade slipper skattebetalarna stå för Hameds rättegångskostnader, de får han nu själv betala.

Hamed har vid sidan av sitt medborgarskap i Elfenbenskusten också tilldelats ett svenskt medborgarskap. Han kan därför inte utvisas.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
818Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons