I Göteborgsförorten Hammarkullen utsätts anställda på fritidsgården och biblioteket för en ökad hotbild från lokala ungdomsgäng där några är så unga som 14 år. De flesta tillhör ett släktbaserat kriminellt nätverk som under flera år alltmer tagit över Hammarkullen och Angered. Samtidigt är det få som vågar anmäla av rädsla för repressalier.

Det är bilden av ett laglöst land som målas upp av Hammarkullen i SR-programmet Kalibers avsnitt Den tystade staden.

LÄS ÄVEN: Släkter och kriminella nätverk sätter skräck i Göteborgs förorter

Under 2022 gjorde fritidsgården i Hammarkullen flera tillbudsrapporter om ungdomar som kaster sten, sparkar på entrédörren och uttalar dödshot mot personalen. Några polisanmälningar blir det dock inte.

– Jag pratade med dem själv. Och är det ju tagna och rädda av situationen. De säger till och med det själva, utan att jag frågar, att de inte vill medverka i någon form av polisiär utredning, säger en anonym polisman.

Prideflagga väckte ilska

På biblioteket ser personalen ungdomsgängen sälja droger men vågar inte ingripa. Där väckte en Prideflagga så pass mycket ilska att de hotade skära halsen av alla homosexuella och tog under period över lokalerna.

– Vi hade upprepade gånger inne ungdomar, lokalbor som var inne och ja, var aggressiva och utåtagerande och skrämde i väg andra besökare. Och gjorde situationen väldigt obehaglig för våra bibliotekarier som fanns i lokalerna och jobbar i lokalerna. (…) Det var ju liksom personer med ett våldskapital som vi förstod. Och det är ju där hotet ligger, säger Elizabeth George Chandy, enhetschef för biblioteken i Angered, Hammarkullen och Hjällbo.

Trots att verksamheter som har med barn och unga att göra enligt lag är skyldiga att göra en orosanmälan till socialtjänsten om de misstänker eller får reda på att ett barn far illa görs varken det eller polisanmälningar.

– Vi kan ju se att det skapar ju en tystnadskultur, där folk är rädda för repressalier från vissa nätverkspersoner. Man är kanske i sin profession, men man vill inte anmäla för att man känner en rädsla helt enkelt, säger Christian Jensen, kommunpolis i nordost.

Maffiametoder

Michael Tärnfalk, forskare i socialt arbete och lektor på Uppsala universitet, ser allvarligt på situationen.

– Det är alldeles uppenbart att de här personerna som är portade på fritidsgården och personalen har en konflikt och personalen är helt enkelt rädd för de här personerna och de här personerna ger sig inte utan ger sig på personalen. Det här underminerar egentligen hela samhället i de delar där de här sakerna kan liksom förekomma. Det är ju rena maffiametoder egentligen.

LÄS ÄVEN: Kriminella gäng upprättar vägspärrar kring ”no go-zoner” i Göteborg