Han är 15-åringen som begärs häktad för Emporiamordet
Foto: Pressbild/Läsarbild

15-årige Aydin Shojaee begärdes under söndagskvällen häktad för fredagens mord och mordförsök på köpcentrumet Emporia i Malmö. Det framgår av handlingar från Malmö tingsrätt.

Shojaee misstänks för fredagens uppmärksammade dåd då en 31-årig tungt kriminellt belastad gängledare med afghansk invandrarbakgrund sköts till döds i köpcentrumet. En kvinna skadades allvarligt i skottdramat.

LÄS MER: En av de skjutna i Malmö förbipasserande kvinna

Fredagens mord var det 45:e skjutvapenmordet i Sverige under 2022. Det är lika många som sköts ihjäl under hela förra året.

Skjutvapenvåldet har ökat kraftigt på senare år. Som jämförelse sköts 17 personer ihjäl under 2012.

Född i Sverige

Gärningsmannen Aydin Shojaee är född i Sverige men har utländsk bakgrund. Hans mamma, som bor i Göteborg, kom till Sverige från Casablanca i Marocko 2001. 15-åringen var hennes enda barn.

Pappan kom till Sverige under 80-talet från Masjed-Suleyman i Iran. Masjed-Suleyman ligger nära gränsen till Irak, i en provins med stor arabisk befolkning.

Pappan, som numera är avliden, hade två barn från ett tidigare förhållande. Han dömdes kort innan sin död för olaga hot mot Shojaees mamma. Mamman hade även begärt kontaktförbud gentemot pappan för sig och sin son, något som domstolen nekade dem.

Tidigare brott

Aydin Shojaee tvångsomhändertogs i mars förra året efter beslut av socialnämnden i Göteborg. Såväl hans skola som sjukvården och polisen hade då gjort flera orosanmälningar. Inte minst eftersom den unge tonårspojken använde droger.

15-åringen motsatte sig att bli tvångsomhändertagen, men hans mamma ställde sig bakom beslutet. Omhändertagandet slogs månaden därpå fast av domstol.

”Han är misstänkt för flera brott och har rymt hemifrån vid ett flertal tillfällen. De misstänkt brotten avser bl.a. grov stöld och olaga hot. Enligt anmälan från skolan har han upprepat varit våldsam mot barn och vuxna”, står att läsa i domen.

Enligt domen skulle han placeras på ett så kallat SIS-hem.

Mord och mordförsök

Aydin Shojaee begärs nu häktad för mord och mordförsök på Emporia köpcentrum klockan 17:08 i fredags.

Åklagaren anser att det finns synnerliga skäl att häkta den 15-årige mördaren, och anger att det är ”uppenbart att betryggande övervakning inte kan ordnas”.

Häktingsförhandlingen hålls klockan 15:30 på måndagen.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Se blodbadet i Malmö-köpcentret – en död, en skadad

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.