Under programmet ”Sverige möts” som sändes i Sveriges television under onsdagsskvällen stormade plötsligt en man in i den provisoriska studion och försökte limma fast sig i golvet. Nu kan Samnytt berätta att mannen bakom klimatkuppen heter Viktor Jonsson och kommer från Skene.
– Våran planet brinner! säger Viktor till Samnytt.

Onsdagens ”Sverige möts” sändes från en provisorisk tv-studio uppbyggd på Kungstorget i Uddevalla på västkusten. Ämnet som diskuterades var Sveriges ”klimatomställning” där olika inbjudna gäster debatterade.

”Jag är limmad”

Femton minuter in i programmet, när Per-Arne Karlsson från energibolaget ST1 pratar om sitt företags miljöarbete, stormar plötsligt en man in i studion, sliter av sig tröjan och försöker limma fast sig i studiogolvet.

– Jag är limmad! Jag är limmad! hörs mannen ropa i bakgrunden medan en distraherad Karlsson försöker fortsätta prata.

Den oinbjudna gästen förs därefter snabbt iväg från studion av säkerhetspersonal och poliser. Under torsdagen har händelsen varit en snackis i sociala medier.

Viktor Jonsson, 50

Nu kan Samnytt avslöja att mannen bakom klimataktionen heter Viktor Jonsson, är 50 år och kommer från Skene i Västsverige. Viktor berättar för Samnytt att han är aktiv i den klimatextrema rörelsen Extinction rebellion, men att han genomförde klimatkuppen ensam.

– Jag visste att jag skulle bli borstsläpad ganska snabbt, säger Viktor.

LÄS OCKSÅ: Klimat-Git, 53, påkörd när hon stoppade trafiken – ”känslokalla, kärlekslösa människor”

Men han hade inte räknat med att det skulle gå så snabbt som det gick.

– Det tog bara några sekunder. Jag gick fram, drog av mig tröjan, satte mig ned. Sedan hade jag superlim som jag tänkt få fast ena handen med.

LÄS OCKSÅ: AVSLÖJAR: Gretas aktivister kör förbjuden lastbil – mitt i miljözon

– Jag lyckades limma fast mig lite grand, men jag hade behövt mycket mer lim. Hade jag limmat fast mig bättre hade jag nog fått en del skinnflansor bortrivna från handflatan, för de drog bara bort mig. Det var därför jag ropade att jag är limmad.

”Våran planet brinner”

Viktor Jonsson säger till Samnytt att han genomförde aktionen i protest mot att SVT låter personer komma till tals som han inte sympatiserar med.

– Jag kritiserar att SVT, en statligt ägd mediekanal, har de här debatterna överhuvudtaget, med den här inriktningen, där de bjuder in fossilindustrin och klimatförnekare, säger han.

LÄS ÄVEN: Rickard, 48, leder klimatkamp i Stockholm – ex-flickvän berättar: ”Han hotade krossa mitt huvud”

– Jag är inte emot debatter, och alla ska få ha sin åsikt såklart. Men våran planet brinner och det kommer bli så varmt att vi inte kommer kunna överleva till slut. Det handlar om att vi ska agera som om det vore den kris det är. Om huset brinner, så ska man agera och göra det kraftfullt.

– Den här debatten passar in för trettio år sedan. Nu har vi all den fakta som behövs för att ta de beslut som behöver tas för att om möjligt motverka klimatkrisen. Troligen är det för sent, men för att motverka de värsta följderna, det värsta lidandet och den värsta döden, säger Viktor Jonsson.

LÄS ÄVEN: Klimat-Jocke, 53: ”Fungerar jävligt bra” att blockera biltrafiken