sten-olsson-skatteverket-feature

Sten Olsson är ordförande för både Skatteverket och A-lotterierna. Obs! Montage/Pressbild

Inrikes

Han är sossen som leder BÅDE Skatteverket OCH sossarnas lotterier

Publicerad 5/9/2023
Annons

Skatteverket och Socialdemokraternas lotteriverksamhet leds av en och samma person. Han heter Sten Olsson, är en mångårig partitrogen socialdemokrat som tidigare varit statssekreterare i Göran Perssons regering och knyts till en allvarlig korruptionsskandal.

Det är Philip Syrén, analytiker på Stiftelsen Fritt Näringsliv, som på Twitter uppmärksammar en central gemensam nämnare mellan Socialdemokraternas skandalomsusade lotteriverksamhet och den myndighet som ansvarar för att beskatta Sveriges invånare.

Sten Olsson är både ordförande för Skatteverkets styrelse och ordförande för A-lotterierna, som ägs av Socialdemokraterna och dess ungdomsförbund.

Faksimil

Det var regeringen Stefan Löfven (S) som i augusti 2021 utsåg Sten Olsson och de andra ledamöterna i Skatteverkets styrelse. Olsson var då redan ordförande för partiets lotteriverksamhet.

LÄS ÄVEN: SSU:s nye förbundssekreterare fuskade på universitetet

Bland övriga ledamöter i myndighetens styrelse kan nämnas Agneta Börjesson, tidigare partisekreterare för Miljöpartiet, och Mats Dillén, tidigare departementsråd under Göran Persson.

Korruptionshärva

2017 avslöjas en korruptionshärva inom Statens fastighetsverk (SFV) som gäller mutor och trolöshet mot huvudman. Sex personer, däribland myndighetens dåvarande generaldirektör Björn Anderson, åtalas för brott. Anderson sparkas av regeringen när brottsmisstankarna mot honom blir kända.

– Det är bedrövligt att en statlig myndighet över huvud taget råkar ut för något sådant här, kommenterar dåvarande statsminister Stefan Löfven (S).

Åklagaren menar att personer inom myndighetens ledning genom utstuderade korruptionsupplägg fått förmåner av företag som SFV upphandlat tjänster av. Företagen har i vissa fall kompenserats genom att fakturera extra till myndigheten. Därigenom har skattebetalarna indirekt tvingats betala för renoveringar av myndighetstopparnas privata bostäder.

LÄS MER: Så lurade S pensionärer att köpa lotter: ”99 kronor är inte ens en bulle och kaffe”

Anderson frias senare av tingsrätten, men SFV:s fastighetschef Mikael Sackleen döms till fyra års fängelse för olovligt förfogande, trolöshet mot huvudman, grovt tagande av muta och grovt bokföringsbrott. Ytterligare två döms till fängelse och en fjärde får villkorlig dom och dagsböter.

Fängelsedomarna har överklagats till Svea hovrätt. Huvudförhandlingen hålls i september i år. Mot en av de dömda har den fällande tingsrättsdomen vunnit laga kraft.

Sten Olsson ordförande

Det är sedan ett par år tillbaka Sten Olsson som är styrelseordförande för Statens fastighetsverk när korruptionshärvan uppdagas 2017. Han känner enligt utredningen till oegentligheterna i närmare ett halvårs tid, innan polisanmälan till slut görs.

Den S-märkte byråkraten sitter trots det säkert på ordförandeposten fram till sista december 2022. Han har överlevt korruptionsskandalen och sedan dess fått nya tunga uppdrag.

Förutom ordförande för Skatteverkets styrelse är Sten Olsson sedan förra året styrelseledamot i statligt ägda Green Cargo.

Samnytt har sökt Sten Olsson.

LÄS MER: S-lotterisäljare lurade åldringar – firade med resa till Kanarieöarna

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
835Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons