En av de största bankerna i Norden går nu ut och larmar för att Sverige står i en helt egen klass när det gäller växande arbetslöshet. Enligt chefsekonomen Christina Nyman är Sverige nämligen det enda land i EU där arbetslösheten tydligt har ökat under senaste året – siffrorna står i bjärt konstrast till den rödgröna regeringens tidigare utfästelser om att Sverige år 2020 skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet.

Det är i ett pressmeddelande som Handelsbanken publicerade på onsdagen som dystra uppgifter presenteras rörande arbetsmarknaden i Sverige. Enligt bankens konjunkturprognos ökade den svenska tillväxten endast med en procent under det föregående året.

LÄS ÄVEN: Svenska hushåll bekymrade inför framtiden – väntar sig ökad arbetslöshet

Handelsbanken bedömer att arbetsmarknaden fortsatt kommer att vara svag och försämras i en snabbare takt än EU och USA. Arbetslösheten kommer att fortsätta stiga under året och enligt bankens chefsekonom, Christina Nyman, sticker Sverige ut.

– Sverige är det enda land i EU där arbetslösheten tydligt har ökat det senaste året, säger Nyman.

Utrikes födda överrepresenterade

Enligt Svenskt Näringslivs nyhetsportal Arbetsmarknadsnytt är tjänstemän en yrkesgrupp som märker av nedskärningar. De uppmärksammar att Trygghetsrådet (TRR) som stöttar uppsagda tjänstemän har haft en kraftig ökning av antalet inskrivna under förra året – närmare bestämt 29 procent.

När det gäller arbetslösheten generellt bekräftar Arbetsförmedlingen att uppsägningarna ökar och nu är på den högsta nivån sedan år 2014. I slutet av 2019 hade antalet inskrivna arbetslösa ökat med 29 000 till 374 000 jämfört med ett år tidigare. När det gäller snittsiffror för år 2019 var antalet inskrivna är 349 173 personer och av dessa är 201 235 personer utrikes födda.

Nästan 50 procents arbetslöshet bland utomeuropeiskt födda

Webbplatsen Ekonomifakta har studerat data från Arbetsförmedlingen och skapat en graf rörande arbetslösheten bland utomeuropeiskt födda. Bilden nedan visar att andelen bland personer i åldrarna 16-64 år i denna grupp som är öppet arbetslösa eller befinner sig i program med aktivitetsstöd har ökat från lite drygt 10 procent i början av 2000-talet till att utgöra nästan 50 procent idag.

LÄS ÄVEN: Svenskt Näringsliv larmar om kompetenskris – asylinvandringen har inte räddat företagen